Vaječná omeleta se žampiony a mandlemi dle Nero Wolfe
(Rex Stout a redakce Viking Press: "Kuchařka Nero Wolfe", české vydání, strana 21, Paseka Litomyšl, 1996)
Suroviny pro 2 osoby:4 velká vejce1 lžíce estragonového másla1/2 lžičky drobně nakrájené šalotky20 malých nedorostlých žampiónů4 lžíce másla1/3 šálku celých loupaných mandlí2 lžíce suchého bílého vína2 lžíce nízkotučné smetany1 snítka kadeřavé petrželky nebo řeřichysůl a pepř
Postup přípravy:V rendlíku orestujeme na dvou lžících másla houby (pouze kloboučky), až pustí většinu šťávy, necháme okapat a prozatím odložíme stranou.Rendlík vytřeme, přidáme zbylé dvě lžíce másla a zvolna na něm opražíme mandle dohněda. necháme je rovněž okapat a dáme rovněž stranou. Do misky vyklepneme vejce a minutu až dvě, šleháme metlou až hmota zpění.Na pánvi rozpustíme estragonové máslo a necháme na něm zesklovatět drobně nakrájenou šalotku a vlijeme vaječnou směs.Vidličkou krouživými pohyby vaječnou směs rozetřeme a zároveň pohybujeme pánví, aby se vejce nepřichytla.Když je omeleta hotová, ale ještě nahoře zavlhlá, vložíme do jejího středu mandle a tucet žampiónů. Omeletu otočíme a přendáme na talíř, kde ji ozdobíme zbylými houbami a kadeřavou petrželkou.
Obměny:
Omeleta se žampiony a řeřichou Vynecháme víno a šalotku, hub dáme pouze 15. Při přilévání smetany do vajec zároveň přisypeme čtvrt šálku nadrobno sekané řeřichy. Místo petrželkou ji ozdobíme řeřichou a 5 žampiony.
Omeleta se žampiony a celerem Mandle nahradí 1/2 šálku celeru na kostičky a vynecháme šalotku. Žampiony nakrájíme nadrobno, v kousku plátna z nich vymačkáme šťávu a pak zprudka osmahneme na másle. Při přilévání vína a smetany přisypeme do vajec lžičku sekané petrželky.Na ozdobu použijeme pět kloboučků hub, které před tím osmažíme.
Omeleta s ančovičkamiMísto se smetanou a vínem ušleháme vejce se studenou vodou a okořeníme 1-2 kapkami tabasca a pepřem. Vynecháme sůl a šalotku.Dokřupava osmažíme dvě čerstvé ančovičky a přidáme je do omelety těsně před dokončením. Podle chuti můžeme ančovičky nahradit sardelovým máslem, potom dáme na každou omeletu dvě lžičky.Ozdobíme miniaturním nachovým kosatcem.
nahoru
Na obsah kapitoly
HOME