Vaječná omeleta se žampiony a mandlemi dle Nero Wolfe
(Rex Stout a redakce Viking Press: "Kuchařka Nero Wolfe", české vydání, strana 21, Paseka Litomyšl, 1996)

Suroviny pro 2 osoby:
  • 4 velká vejce
  • 1 lžíce estragonového másla
  • 1/2 lžičky drobně nakrájené šalotky
  • 20 malých nedorostlých žampiónů
  • 4 lžíce másla
  • 1/3 šálku celých loupaných mandlí
  • 2 lžíce suchého bílého vína
  • 2 lžíce nízkotučné smetany
  • 1 snítka kadeřavé petrželky nebo řeřichy
  • sůl a pepř


  • Postup přípravy:
  • V rendlíku orestujeme na dvou lžících másla houby (pouze kloboučky), až pustí většinu šťávy, necháme okapat a prozatím odložíme stranou.
  • Rendlík vytřeme, přidáme zbylé dvě lžíce másla a zvolna na něm opražíme mandle dohněda. necháme je rovněž okapat a dáme rovněž stranou.
  • Do misky vyklepneme vejce a minutu až dvě, šleháme metlou až hmota zpění.
  • Na pánvi rozpustíme estragonové máslo a necháme na něm zesklovatět drobně nakrájenou šalotku a vlijeme vaječnou směs.
  • Vidličkou krouživými pohyby vaječnou směs rozetřeme a zároveň pohybujeme pánví, aby se vejce nepřichytla.
  • Když je omeleta hotová, ale ještě nahoře zavlhlá, vložíme do jejího středu mandle a tucet žampiónů.
  • Omeletu otočíme a přendáme na talíř, kde ji ozdobíme zbylými houbami a kadeřavou petrželkou.
    Obměny:
  • Omeleta se žampiony a řeřichou
  • Vynecháme víno a šalotku, hub dáme pouze 15.
  • Při přilévání smetany do vajec zároveň přisypeme čtvrt šálku nadrobno sekané řeřichy.
  • Místo petrželkou ji ozdobíme řeřichou a 5 žampiony.
  • Omeleta se žampiony a celerem
  • Mandle nahradí 1/2 šálku celeru na kostičky a vynecháme šalotku.
  • Žampiony nakrájíme nadrobno, v kousku plátna z nich vymačkáme šťávu a pak zprudka osmahneme na másle.
  • Při přilévání vína a smetany přisypeme do vajec lžičku sekané petrželky.
  • Na ozdobu použijeme pět kloboučků hub, které před tím osmažíme.
  • Omeleta s ančovičkami
  • Místo se smetanou a vínem ušleháme vejce se studenou vodou a okořeníme 1-2 kapkami tabasca a pepřem.
  • Vynecháme sůl a šalotku.
  • Dokřupava osmažíme dvě čerstvé ančovičky a přidáme je do omelety těsně před dokončením.
  • Podle chuti můžeme ančovičky nahradit sardelovým máslem, potom dáme na každou omeletu dvě lžičky.
  • Ozdobíme miniaturním nachovým kosatcem.
    nahoru
    Na obsah kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]