Vejce "Boulangére" dle Nero Wolfe
(Rex Stout a redakce Viking Press "Kuchařka Nero Wolfe", české vydání, str. 179, Paseka Litomyšl 1996)

Suroviny:
  • 6 velkých vajec
  • 900 g brambor střední velikosti
  • 6 lžíc másla (nebo víc)
  • 4 lžíce drobně nakrájené šalotky
  • 1/3 šálku strouhaného parmazánu
  • 1-2 šálky nízkotučné smetany
  • 2 lžíce koňaku
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř


  • Postup přípravy:
  • Brambory oloupáme, omyjeme, nakrájíme na velmi tenké plátky a na velké pánvi je opečeme na másle spolu se šalotkou.
  • Podle potřeby přidáváme máslo a opékáme brambory až dohněda.
  • Předehřejeme troubu na 190°C.
  • Vymastíme pekáč máslem a na dno stejnoměrně rozložíme brambory se šalotkou, posypeme je sýrem a opatrně na ně vyklepneme vejce.
  • Ochutíme solí, pepřem a zalijeme smetanou tak, aby žloutky nebyly ponořené.
  • Zakápneme koňakem a pečeme asi deset minut až do ztuhnutí vajec.
    nahoru
    Na obsah kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]