Vejce "Boulangére" dle Nero Wolfe
(Rex Stout a redakce Viking Press "Kuchařka Nero Wolfe", české vydání, str. 179, Paseka Litomyšl 1996)
Suroviny:6 velkých vajec900 g brambor střední velikosti6 lžíc másla (nebo víc)4 lžíce drobně nakrájené šalotky1/3 šálku strouhaného parmazánu1-2 šálky nízkotučné smetany2 lžíce koňakusůl a čerstvě mletý černý pepř
Postup přípravy:Brambory oloupáme, omyjeme, nakrájíme na velmi tenké plátky a na velké pánvi je opečeme na másle spolu se šalotkou. Podle potřeby přidáváme máslo a opékáme brambory až dohněda. Předehřejeme troubu na 190°C.Vymastíme pekáč máslem a na dno stejnoměrně rozložíme brambory se šalotkou, posypeme je sýrem a opatrně na ně vyklepneme vejce.Ochutíme solí, pepřem a zalijeme smetanou tak, aby žloutky nebyly ponořené.Zakápneme koňakem a pečeme asi deset minut až do ztuhnutí vajec.
nahoru
Na obsah kapitoly
HOME