Vaječné "Olé" - ztracená vejce v tortillách - Eggs Olé
(Slimmers´Delights, Better Homes and Gardens Books, Great Britain, strana 42, 6 porcí)
Suroviny:6 tortill o průměru 15 cm2 velké rajčata, oloupaná, bez dužiny225 g nakládaných rajčat110 g nakládaných chilli papriček, nakrájené, bez semínekoloupaná2 lžičky cibule nakrájené na kolečka1/4 lžičky sušeného oregána, drceného150 g nakrájeného drůbežího masaolej4 vejce
(286 cal/tortilla)
Postup přípravy:Ještě neupečené tortily lehce potřeme vodou aby se staly tvárnými a vtlačíme je do misky - vlastně formy a vytvoříme na okrajích pomocí prstů vlnky.Tak vytvoříme z těsta ozdobnou misku. Misky s vytvarovaným těstem (tortillami) vložíme na plochý plech a pečeme při 180 °C asi 15 až 20 minut, až jsou tortillové mističky křehké a mírně nahnědlé. Pak je necháme ochladit a tortilly vyjmeme s misek (forem)
Příprava omáčky do tortill:Omáčku připravíme na pánvi, kam přidáme rajčata, scezená rajčata z konservy, chilli pepř, cibuli oregáno. Směs uvedeme k varu a pak zmírníme plamen. Vaříme nezakryté 10 minut nebo až do vyžadované konzistence.Přidáme drůbeží maso a omáčku prohřejeme. Před podáváním udržujeme stále teplé.
Připrava ztracených vajec:Do vyššího hrnce (pánve) dáme olej, nalijeme dostatek vody, uvedeme k varu a pak plamen zmírníme. Rozbijeme vejce na plochý malý talířek a pomocí něho vsuneme vejce do horké vody. Tak to uděláme se všemi 4 vejci v jedné nádobě naráz. Pro perfektní přípravu opravdu kulatého ztraceného vejce si pomůžeme "kovový kroužkem" na držátku, který přidržíme na hladině. Vejce umístíme do jeho středu, nebo také můžeme bílek po vlití vejce do vody lžící upravit do přibližně kruhového tvaru vidličkou.Další pomocí je možnost v širokém kastrolu roztočit kapalinu před vsunutím vejce do víru ale chce přece jen trochu cviku. Vaříme nezakryté 3-5 minut., pak pomocí lžíce naplníme asi 110 ml omáčky do každé misky z tortilly a nahoru položíme vždy ztracené vejce.
nahoru
Na obsah kapitolyHOME