Vejce s knedlíky a houbami
(Jiřina Šejbalová: "Vaříme na chatě", 1996)
Suroviny:směs nasbíraných hub (nebo žampiony, hlívy)1 lžíce máslaknedlíky3 vejce
Příloha:hlávkový salát
Postup přípravy:Nakrájenou houbovou směs (čím pestřejší tím lepší) normálně podusíme na másle. Na jiné pánvi pak na másle opečeme dozlatova na kostičky nakrájené knedlíky, přidáme houby a zalijeme rozšlehanými vejci. Hub by mělo být stejně jako knedlíků. Když se vejce srazí, přidáme kus syrového másla, které se nechá v knedlíkách rozpustit již mimo oheň.
Poznámka DDK:
Vejce s rohlíky a houbami - mohou být jednoduchou a výbornou pochoutkou, i když použijeme pro nás dostupnější směs žampionů a hlívy ústřičné, podušené nejdříve na cibulce. A pak jako obměnu můžeme místo knedlíků vložit jen osmahnuté nakrájené starší rohlíky.
Vaječník dle Anuše Kejřové-Navrátilové - její "Úsporné kuchařky", vydané v Hradci Královém r. 1928 připravíme i tehdy, zbudou-li nám suché lívance, místo výše již zmíněných knedlíků, rozkrájíme je na menší kostečky, dáme je na kousek sádla na pánev dorůžova osmažiti; pak přidáme k nim 2-3 celá vejce, špetku soli a za stálého míchání necháme ztuhnouti. Jest to chutná a při tom dosti sytá večeře zejména pro dítky.
nahoru
Na obsah kapitoly
HOME