Vaječné řízečky naší babičky
(Prima vařečka, TV Prima, září 2000, pro 4 osoby)

Suroviny:
  • 4 vejce
  • 4 lžíce strouhanky
  • olej
  • 2 cibule
  • kremžská hořčice
  • 50 g salámu
  • sůl a pepř

  • Příloha: topinky

    Postup přípravy:
  • Na livanečník kápneme do každé misky olej, rozehřejeme a vsypeme po lžičce strouhanky a rozklepneme do něj jedno vajíčko.
  • Žloutek propíchneme a mirně rozestřeme vidličkou, nahoru nasypeme krájenou cibuli, přidáme trochu hořčice, pepř a nakonec položíme kolečko salámu.
  • Pak otočíme a opět posypeme strouhankou.
  • Žloutek usmažíme jen napolo.
  • Podáváme s topinkami.
    »"K čemu potřebuješ bílý chléb? Za poslední dva roky jsi každičkou neděli snídal dvě čtyřminutová vajíčka se smaženými vdolky nebo toasty. A děvčata jedla oplatky nebo lívance. Nikdo v této domácnosti kromě Lotty nejí bílý chléb. Kupuji ho výhradně pro ni." Všichni zamrkali. Za chvíli Jonathan povzdychl a řekl: "No to je pravda. Uznávám, že to co říkáš, je pravda. Jenže když už jsem dneska tak časně vstal, rozhodl jsem se, že udělám děvčatům radost a připravím nějaká sluníčka. A u nás se sluníčky dělají z bílého chleba!" Slunička. Jonathan se je naučil připravovat v letní táboře v Maine, když mu bylo dvanáct. To se vezme krajíček bílého chleba, uprostřed se vyřízne kulatý otvor, děravý chléb se dá na pánev s horkou rozpuštěnou slaninou, rozklepe se vajíčko tak, aby žloutek naplnil otvor - a pak se ten celý krám osmaží."

    Sue Kaufmanová, 1930: Deník americké manželky", Praha 1974)
    nahoru
    Na obsah kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]