Mutachar
("Dvě dámy při těle", seriál BBC2 na TV Spektrum, 2001)
Autorka receptu - během přípravy pokrmu vyprávěla, jak její babičce získala všechno rodinné bohatství díky sňatkům se třemi muži, kteří v míru a dříve skonali. Zanechali jí však vždy všechny peníze. Za druhého manžela Ezekiela Managieva, z velmi výtečné židovské rodiny z Calcatru, který když tehdy vyrazil na Východ, tak jeho matka mu dala sebou kuchaře - černého žida Kuzdaha. V její rodině pak se stala nejoblíbenější tzv. "Kuzdahova snídaně". Později zjistila, že se ten pokrm správně jmenuje "Mutachar" a ne "Kuzdahova vejce" jak mu doma říkali.
Suroviny:
  • máslo
  • cibule
  • rajčata
  • zelené chilli papričky
  • plátky manga
  • drcené
  • kokosové mléko s vodou (1:1)
  • bobkové listy
  • 1/2 citrónu - šťáva
  • 4 vejce natvrdo


  • Postup přípravy:
  • Na pánvi si na troše másla necháme zezlátnout cibuli, přidáme rajčata, drcené zelené chilli papričky a plátky manga (mohou být třeba i konzervované, ale ne však ve sladkém nálevu).
  • Teď to necháme trochu na pánvi probublat, . . . no vypadá to nádherně!
  • Přidáme kokosové mléko a vodu v poměru jedna ku jedné.
  • Hmota na pánvi už začíná získávat zlatou barvu od manga.
  • Teď přidáme půl lžičky kurkumy, půl lžičky papriky a mletého koriandru, sůl a vše spolu zamícháme.
  • Voní to už teď, ale ještě přidáme bobkové listy, promneme je v dlaních a vhodíme do pánve, pak přidáme trochu čerstvého koriandru, který natrháme na kousky.
  • Trochu zmírníme plamen a necháme to asi 10 minut zhoustnout
  • Tak již nám to pěkně zhoustlo a i barva je pěkná, je báječná!
  • Teď už do toho přidáme jen šťávu z půlky citrónu a ještě máme natvrdo uvařená vejce.
  • Vejce nesmí být však uvařená "moc" natvrdo, ale jen tak napůl uvařená.
  • Přidáme je tam (můžou se tam nakonec rozbít i vejce syrová).
  • Když jsou vejce již prohřátá můžeme podávat.

    Poznámky DDK:
    Mango - když je čerstvé, tak nikdy není zralé, možná až na výjimky v některých asijských obchodech. Když je tedy koupíme ještě nezralé, tak je dáme do papírového sáčku a spolu se zralými jablky je zavřeme na nějaký čas do skříně, nebo do zásuvky. Tam nám v pohodě dozraje.
    Kokosové mléko je vlastně výluh nastrouhané dužiny kokosu např. podle receptu v DDK. Není to tekutina, kterou najdeme v čerstvém kokosu uzavřená ve skořápce a dužině. Připravuje se vyloužením rozmixované dužiny a jejím vyždímáním nebo si je koupíme v plechovce v supermarketu.
    nahoru
    Na obsah kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]