Mutachar
("Dvě dámy při těle", seriál BBC2 na TV Spektrum, 2001)Autorka receptu - během přípravy pokrmu vyprávěla, jak její babičce získala všechno rodinné bohatství díky sňatkům se třemi muži, kteří v míru a dříve skonali. Zanechali jí však vždy všechny peníze. Za druhého manžela Ezekiela Managieva, z velmi výtečné židovské rodiny z Calcatru, který když tehdy vyrazil na Východ, tak jeho matka mu dala sebou kuchaře - černého žida Kuzdaha. V její rodině pak se stala nejoblíbenější tzv. "Kuzdahova snídaně". Později zjistila, že se ten pokrm správně jmenuje "Mutachar" a ne "Kuzdahova vejce" jak mu doma říkali.
Suroviny:máslocibulerajčatazelené chilli papričkyplátky mangadrcenékokosové mléko s vodou (1:1)bobkové listy1/2 citrónu - šťáva4 vejce natvrdo
Postup přípravy:Na pánvi si na troše másla necháme zezlátnout cibuli, přidáme rajčata, drcené zelené chilli papričky a plátky manga (mohou být třeba i konzervované, ale ne však ve sladkém nálevu). Teď to necháme trochu na pánvi probublat, . . . no vypadá to nádherně! Přidáme kokosové mléko a vodu v poměru jedna ku jedné. Hmota na pánvi už začíná získávat zlatou barvu od manga. Teď přidáme půl lžičky kurkumy, půl lžičky papriky a mletého koriandru, sůl a vše spolu zamícháme. Voní to už teď, ale ještě přidáme bobkové listy, promneme je v dlaních a vhodíme do pánve, pak přidáme trochu čerstvého koriandru, který natrháme na kousky. Trochu zmírníme plamen a necháme to asi 10 minut zhoustnout Tak již nám to pěkně zhoustlo a i barva je pěkná, je báječná! Teď už do toho přidáme jen šťávu z půlky citrónu a ještě máme natvrdo uvařená vejce. Vejce nesmí být však uvařená "moc" natvrdo, ale jen tak napůl uvařená. Přidáme je tam (můžou se tam nakonec rozbít i vejce syrová). Když jsou vejce již prohřátá můžeme podávat.
Poznámky DDK:
Mango - když je čerstvé, tak nikdy není zralé, možná až na výjimky v některých asijských obchodech. Když je tedy koupíme ještě nezralé, tak je dáme do papírového sáčku a spolu se zralými jablky je zavřeme na nějaký čas do skříně, nebo do zásuvky. Tam nám v pohodě dozraje.
Kokosové mléko je vlastně výluh nastrouhané dužiny kokosu např. podle receptu v DDK. Není to tekutina, kterou najdeme v čerstvém kokosu uzavřená ve skořápce a dužině. Připravuje se vyloužením rozmixované dužiny a jejím vyždímáním nebo si je koupíme v plechovce v supermarketu.
nahoru
Na obsah kapitoly
HOME