Zeťova vejce
(Jo-Anne Coxová a Elizabeth Towersová "1000 oblíbených receptů z celého světa", str. 126, Nakladatelství Columbus Praha, 2000)
Suroviny:
6 vajec uvařených natvrdo a oloupaných4 lžíce oleje1 cibule, pokrájená na kolečka2 červené chilli papričky pokrájené na kolečka2 lžíce cukru1 lžíce vody2 lžíce dužiny tamarindu (nahradíme dvojnásobným množstvím citrónové šťávy)1 lžíce kapalného polévkového koření nebo sójové omáčky - zvlášť, až při podávání rýže
Příloha: rýže´
Postup přípravy:Vařená vejce propícháme 2 až 3 krát koktejlovým nebo zubním páratkem. Ve woku rozehřejeme olej a osmažíme vejce, aby byla křupavá a zbarvená do zlatova. Pak je položíme na ubrousek abychom odstranili přebytečný olej. Vejce podélně rozpůlíme a rozložíme úhledně do kruhu na servírovací misku. Na 1 lžíci použitého oleje (zbytek vylejeme) osmažíme ve woku cibuli a chilli papričky tak, aby byly nazlátlé a křupavé - necháme je okapat na ubrousku. Ve woku ohřejeme vodu, přidáme dužinu tamarindu (nebo citrónovou šťávu), přidáme polévkové koření a povaříme 5 minut do zhoustnutí. Takto připravenou omáčku přelijeme vejce a pomocí lžíce na ně nasypeme osmahnutou cibuli a chilli papričky. Podáváme s rýží, kterou můžeme umístit jako kopeček ve středu talíře.
nahoru
Na obsah kapitoly
HOME