Horňácké uzené maso
(Vlastimil Pantůček, recept z kalendáře na rok 1991: "Vařící muži", česko-slovenská kuchyně)
Kuchyně česko-slovenského pomezí - je poněkud pikantnější, což není jistě na škodu. Je ovlivněna silně maďarskou a česko-slovenskou kuchyní úprolínající se silně v tomto moravsko-slovenském pomezí. Horňácko je národopisná a kulturní oblast Moravského Slovácka ležící na úpatí Bílých Karpat pod Velkou Javořinou. Tvoří ji devět obcí: Lipov, Louka, Malá Vrbka, Hrubá Vrbka, Javorník, Kuželov, Nová Lhota, Suchov, centrum oblasti Velká nad Veličkou a řada samot zvaných Mlýny, roztroušených podél říčky Veličky mezi Javorníkem, Vápenkami a Suchovem. Odlišuje nářečím i zvyky a má vlastní tradici lidového umění a řemesel, která se odráží v architektuře, krojích, písních a tancích. Nejznámější folklórní akcí jsou červencové Horňácké slavnosti ve Velké nad Veličkou, ale nabídka zajímavých akcí je mnohem bohatší. Patří do ní i tradiční jarmark ve Velké nad Veličkou, nebo košty slivovice, štrůdlů nebo zelí. Takže nemáme-li zrovna cestu kolem valašské či slovenské koliby, kde by se nám místních pochoutek dostalo, připravíme si je sami. Než se do jedné z nich pustíme dáme si štamprli borovičky, aby jsme navodili v naší kuchyni tu správnou tvůrčí atmosféru a práce nám pak šla od ruky.
Suroviny:
  • 600 g uzené krkovičky na kostičky
  • 50 g kyselého zelí, překrájené
  • 500 g brambor na kostičky
  • 1 cibule, usekaná
  • 40 g tuku
  • sůl a kmín podle chuti
  • 150 ml kyselé smetany

    Postup přípravy:
  • Uzené maso částečně uvaříme a pokrájíme.
  • Očištěné brambory pokrájíme na větší kostky, osolíme a na polovině tuku opečeme s drobně nakrájenou cibulkou a kmínem.
  • Na vymaštěný pekáč dáme polovinu zelí, polovinu brambor, pak uzené maso.
  • Na tyto vrstvy opět dáme naklademe opět vrstvu brambor a navrch zbylé zelí.
  • Podlijeme vývarem zý uzeného masa a v troubě upečeme.
  • Nakonec zalijeme kyselou smetanou a dopečeme v troubě.
    nahoru
    Na obsah kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]