Horňácké uzené maso
(Vlastimil Pantůček, recept z kalendáře na rok 1991: "Vařící muži", česko-slovenská kuchyně)Kuchyně česko-slovenského pomezí - je poněkud pikantnější, což není jistě na škodu. Je ovlivněna silně maďarskou a česko-slovenskou kuchyní úprolínající se silně v tomto moravsko-slovenském pomezí. Horňácko je národopisná a kulturní oblast Moravského Slovácka ležící na úpatí Bílých Karpat pod Velkou Javořinou. Tvoří ji devět obcí: Lipov, Louka, Malá Vrbka, Hrubá Vrbka, Javorník, Kuželov, Nová Lhota, Suchov, centrum oblasti Velká nad Veličkou a řada samot zvaných Mlýny, roztroušených podél říčky Veličky mezi Javorníkem, Vápenkami a Suchovem.
Odlišuje nářečím i zvyky a má vlastní tradici lidového umění a řemesel, která se odráží v architektuře, krojích, písních a tancích.
Nejznámější folklórní akcí jsou červencové Horňácké slavnosti ve Velké nad Veličkou, ale nabídka zajímavých akcí je mnohem bohatší. Patří do ní i tradiční jarmark ve Velké nad Veličkou, nebo košty slivovice, štrůdlů nebo zelí. Takže nemáme-li zrovna cestu kolem valašské či slovenské koliby, kde by se nám místních pochoutek dostalo, připravíme si je sami. Než se do jedné z nich pustíme dáme si štamprli borovičky, aby jsme navodili v naší kuchyni tu správnou tvůrčí atmosféru a práce nám pak šla od ruky.
Suroviny:600 g uzené krkovičky na kostičky50 g kyselého zelí, překrájené500 g brambor na kostičky1 cibule, usekaná40 g tukusůl a kmín podle chuti150 ml kyselé smetany
Postup přípravy:Uzené maso částečně uvaříme a pokrájíme.Očištěné brambory pokrájíme na větší kostky, osolíme a na polovině tuku opečeme s drobně nakrájenou cibulkou a kmínem.Na vymaštěný pekáč dáme polovinu zelí, polovinu brambor, pak uzené maso.Na tyto vrstvy opět dáme naklademe opět vrstvu brambor a navrch zbylé zelí.Podlijeme vývarem zý uzeného masa a v troubě upečeme.Nakonec zalijeme kyselou smetanou a dopečeme v troubě.
nahoru
Na obsah kapitoly
HOME