Špekáčkový guláš na pivě
(Recept z časopisu "Zahrádkář", str. 40 březen 2004)Pivo - sloužilo k ochucování pokrmů již ve středověku jak ve staročeské tak obecně v středoevropské kuchyni. Přidávalo se do omáček, polévek a zejména se jim obohacovala chuť zvěřiny. Pivo se přidávalo i do sladkých zákusků a cukroví, připravovaly se z něho sýrové pkrmy, pomazánky či nápoje. Pivní polévky byly ve velké oblibě nejen v českých zemích, ale i v Německu, Holandsku, Belgii, Polsku, či severských zemích. Tam převládaly pivní polévky se slanečkem. Pivní polévka se připravovala téměř vždy z tmavého piva, a právě tak se dnes z tmavého piva připravují vynikající guláše; ale světlé pivo můžeme také využít například na guláš ze špekáčků. Je to laciné a přitom chutné jídlo.
Suroviny:400 g špekáčků, nakrájených1 velká cibule, nadrobno4 větší rajčata, spařená oloupaná, pokrájená100 ml světlého piva1/2 lžičky mleté paprikyhrst petrželky, nasekané2 lžíce olejesůl a pepř
Příloha: chléb nebo čerstvé pečivo
Postup přípravy:Na oleji zpěníme cibuli
a necháme zesklovatět. Přidáme pokrájené špekáčky (nebo jinou uzeninu) a ze všech stran je osmahneme. Vmícháme spařená, oloupaná a pokrájená rajčata, podlijeme pivem, nepatrně osolíme, opepříme a pod pokličkou 10-15 minut podusíme. Podle potřeby přilijeme ještě trochu piva.Do hotového pokrmu zamícháme mletou papriku rozpuštěnou na tuku za mírné teploty. petrželkou.Hrnec odstavíme z plotny a podáváme posypané na talíři čerstvou petrželkou a přikusujeme chléb nebo čerstvé pečivo.
nahoru
Na obsah kapitoly
HOME