Vinná klobása v závinu z kynutého bramborového těsta
(Z časopisu ONA DNES, rubrika ONA v kuchyni, 2006)
Vinná klobása v bramborovém závinu - je pokrm na přípravu poměrně snadný a jeho příprava ke stolování i s pečením trvá asi 40 minut. Můžeme se však inspirovat a podobný závin připravit již z hotového koupeného listového těsta nebo dokonce klobásovou směsí naplnit bagetku, kterou zabalíme do alobalu potřeného máslem a rozpečeme.
Vinná klobása v bramborovém závinu, foto zdrojSuroviny:
Na těsto:
  • 20 g droždí
  • 1 lžička cukru
  • 2 lžíce mléka
  • 250 g vařených brambor
  • 150 g polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • 40 g rozpuštěného másla
  • sůl
  • strouhanka na posypámí plátu těsta
    Na náplň:
  • 400 g bílé klobásy
  • 16 oliv plněných nebo 1 rajče nakrájené na kousky, na ozdobení
    Postup přípravy:
  • Příprava kvásku:
    Droždí rozetřeme v misce s cukrem, vlahým mlékem a lžící mouky. Přikryjeme a necháme vzejít kvásek.
  • Příprava bramborového těsta:
    Do mísy prolisujeme uvařené vychladlé brambory, přidáme mouku, vejce, rozpuštěné máslo, sůl, kvásek. Zaděláme těsto a necháme 20 minut v teple kynout. Mezitím předehřejeme troubu a plech vyložíme alobalem nebo papírem na pečení.
  • Příprava závinu k pečení:
    Těsto rozdělíme na dva stejné díly a z každého vyválíme postupně dva pláty o délce plechu a šířky asi 15-20 cm. Střed těsta posypeme strouhankou a vinnou klobásu vymáčkneme ze střívka tak, aby pruh masité hmoty byl uprostřed těsta a posypeme zbylou strouhankou. Okraje přehneme přes sebe, konce spojíme a zahneme dolů. Stejně připravíme i druhý závin.
  • Upečení a podávání závinu:"
    Oba záviny přesuneme na pomaštěný alobal nebo pečící papír a povrch potřeme zbylým máslem. Těsto propícháme, aby mohla unikat pára. Pečeme při 200°C asi pět minut, potom teplotu zmírníme na 170-180°C a pečeme dalších 25-30 minut. Upečené záviny krájíme na řezy a zdobíme olivou nebo kouskem rajčetem.
    nahoru
    Na obsah kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]