Vinná klobása v závinu z kynutého bramborového těsta
(Z časopisu ONA DNES, rubrika ONA v kuchyni, 2006)Vinná klobása v bramborovém závinu - je pokrm na přípravu poměrně snadný a jeho příprava ke stolování i s pečením trvá asi 40 minut. Můžeme se však inspirovat a podobný závin připravit již z hotového koupeného listového těsta nebo dokonce klobásovou směsí naplnit bagetku, kterou zabalíme do alobalu potřeného máslem a rozpečeme.
Suroviny:
Na těsto:20 g droždí1 lžička cukru2 lžíce mléka250 g vařených brambor150 g polohrubé mouky1 vejce40 g rozpuštěného máslasůlstrouhanka na posypámí plátu těsta
Na náplň:400 g bílé klobásy16 oliv plněných nebo 1 rajče nakrájené na kousky, na ozdobení
Postup přípravy:Příprava kvásku:
Droždí rozetřeme v misce s cukrem, vlahým mlékem a lžící mouky. Přikryjeme a necháme vzejít kvásek.Příprava bramborového těsta:
Do mísy prolisujeme uvařené vychladlé brambory, přidáme mouku, vejce, rozpuštěné máslo, sůl, kvásek. Zaděláme těsto a necháme 20 minut v teple kynout. Mezitím předehřejeme troubu a plech vyložíme alobalem nebo papírem na pečení.Příprava závinu k pečení:
Těsto rozdělíme na dva stejné díly a z každého vyválíme postupně dva pláty o délce plechu a šířky asi 15-20 cm. Střed těsta posypeme strouhankou a vinnou klobásu vymáčkneme ze střívka tak, aby pruh masité hmoty byl uprostřed těsta a posypeme zbylou strouhankou. Okraje přehneme přes sebe, konce spojíme a zahneme dolů. Stejně připravíme i druhý závin.Upečení a podávání závinu:"
Oba záviny přesuneme na pomaštěný alobal nebo pečící papír a povrch potřeme zbylým máslem. Těsto propícháme, aby mohla unikat pára. Pečeme při 200°C asi pět minut, potom teplotu zmírníme na 170-180°C a pečeme dalších 25-30 minut. Upečené záviny krájíme na řezy a zdobíme olivou nebo kouskem rajčetem.
nahoru
Na obsah kapitoly
HOME