Žába v yorkshirské díře
(
Jamie Oliver: "Dny plné chuti", pořad TV Spektrum a Nakladatelství Spektrum Grafik, 2003)
Žáby v díře - jsou kvalitní klobásky velmi prudce zapečené v těstě pro yorkshirský pudink. Klobásky roztomile vystrkují své zlatohnědé opečené konce z yorkshirského pudinku vypěněného tepelným šokem. Při přípravě pokrmu musíme dodržet zásady obvyklé pro zdárné upečení yorkshirského pudinku. Podrobně je uvedla Delia Smith ve stejnojmeném receptu, zařazeném do DDK po názvem "Yorkshirský pudink", kde platí: - musí být použít přiměřeně velký tenkostěnný plechový pekáč, dále kvalitní olej s vysokým bodem rozkladu, pekáč musí být předem rozpálený i s olejem na vysokou teplotu (240 - 250°C) a při této teplotě taky upečeme a neotvíráme ze zvědavosti troubu. Těsto nalité na silně rozpálený olej v ocelovém pekáči pak vysokou teplotou nabyde (vypění) a částečně pohltí ve svých útrobách dozlatova opečené klobásky, předtím položené na dno pekáče. Výsledek je velmi atraktivní, recept jednoduchý a relativně laciný.
Suroviny:
  • slunečnicový (řepkový - DDK) olej
  • 8 silných, kvalitních klobás
  • 4 větvičky čerstvého rozmarýnu
  • 2 velké červené cibule, oloupané nakrájené na kolečka
  • 2 stroužky česneku, oloupané nakrájené na tenké plátky
  • 2 hrudky másla 6 lžic oleje balsamico
  • 1 rovná lžíce dobrého zeleninového vývaru v prášku nebo 1 kostka zeleninového vývaru
    Na těsto:
  • 285 ml mléka
  • 115 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 3 vejce

    Postup přípravy:
    Smícháme přísady na těsto a odložíme. Těsto musí hodně vyběhnout, připravujeme vlastně yorkshirský pudink, a proto si musíme připravit velký pekáč. Čím tenčí, tím lepší, protože v něm budeme pořádně rozpalovat olej. Nalijeme do pekáče asi 1 cm slunečnicového oleje, pak jej položíme na střední rošt v troubě a nastavíme troubu na nejvyšší teplotu (240- 250°C / plyn 9) Pod rošt dáme velký plech, kam může kapat olej, kdyby při pečení vytekl. Až bude olej rozpálený, dáme do pekáče klobásky. Hlídáme je, měly by se opéct jenom lehce dozlatova. Pak vyndáme pekáč z trouby a opravdu opatrně přelijeme klobásky těstíčkem. Do těsta pak píchneme pár větviček rozmarýnu. Těsto asi bude při nalévání bublat, možná i trochu vystříkne. Opatrně strčíme mísu zpátky do rozpálené trouby a zavřeme dvířka. Neotvíráme nejmíň 20 minut, protože yorkshirský pudink, když se nafukuje, umí být hodně temperamentní. Až bude těsto zlaté a křupavé, mísu z trouby vyndáme. Žáby můžeme podávat s cibulovou omáčkou.
    Příprava cibulové omáčky.
    Na hlubší pánev (rendlík) dáme máslo a na mírném ohni osmahneme cibuli a česnek (asi 5 minut) až zezlátnou a cibule bude sklovitá. Jestli chceme, můžeme přidat trochu tymiánu nebo rozmarýnu. Pak přilijeme balsamikový ocet a necháme všechno odvařit na polovinu. V téhle chvíli přidáme trošku vývaru z kostky nebo prášku. Přisypeme vývar do rendlíku a přilijeme trošičku vody, necháme převařit, a máme opravdu chutnou cibulovou omáčku. Podáváme ji k žábě v díře, a k tomu mačkané brambory, zelené fazolky nebo pečené fazole s rajčatovou šťávou, a můžeme přidat i listový salát.
    nahoru
    Na obsah kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]