Šunka
v pivní omáčce po staročesku
(Jiří Marhold: "Pivní kuchařka", str. 54, Nakladatelství PLOT, 2002)Šunka po staročesku - je uvařená uzená vepřová libová kýta ve směsi piva a vody. Před podávání jsou porce masa polity pivní omáčkou, která byla zahuštěna jíškou a rozvařením přidaného chleba. Chuť pokrmu je pak zvýrazněna nastrouhaným křenem a podušenými žampiony. Po krátkém rozležení je pokrm podáván s knedlíky.
Suroviny:500 g uzené libové vepřové kýty (šunky)1 litr světlého piva2 litry vody
Na omáčkuvývar z uzeného masa1 velká cibule, nadrobno150 g máslahladká moukatvrdý chléb, podle potřeby500 ml světlého piva150 g žampiónůmletý pepřšpetka šafránu1 větší křen, nastrouhaný
Příloha:houskový knedlík
Postup přípravy:
Libové uzené maso z kýty (šunku) dáme do většího hrnce, zalijeme vodou, pivem a uvaříme doměkka. Mezitím připravíme pivní omáčku. Šunku nakrájíme na porce a na ně přes cedník nalijeme provařenou omáčku, přidáme nastrouhaný křen, na másle podušené žampiony, promícháme, přikryjeme pokličkou a necháme u tepla rozležet. Podáváme z houskovým knedlíkem.
Příprava pivní omáčky:
Cibuli nakrájenou nadrobno osmažíme na ropzpáleném másle dorůžova. Přidáme hladkou mouku a umícháme nahnědlou jíšku. Zalijeme vývarem nejlépe z uzeného masa, asi 200 ml piva a přidáme chléb rozmočený ve zbytku (300 ml) světlého piva. Ochutíme pepřem, obarvíme šafránem a podle chuti dosolíme. Omáčku vaříme nejméně půl hodiny až je hladká a nažloutlé barvy.
nahoru
Na obsah kapitoly
HOME