Šunka v pivní omáčce po staročesku
(Jiří Marhold: "Pivní kuchařka", str. 54, Nakladatelství PLOT, 2002)
Šunka po staročesku - je uvařená uzená vepřová libová kýta ve směsi piva a vody. Před podávání jsou porce masa polity pivní omáčkou, která byla zahuštěna jíškou a rozvařením přidaného chleba. Chuť pokrmu je pak zvýrazněna nastrouhaným křenem a podušenými žampiony. Po krátkém rozležení je pokrm podáván s knedlíky.
Suroviny:
  • 500 g uzené libové vepřové kýty (šunky)
  • 1 litr světlého piva
  • 2 litry vody
    Na omáčku
  • vývar z uzeného masa
  • 1 velká cibule, nadrobno
  • 150 g másla
  • hladká mouka
  • tvrdý chléb, podle potřeby
  • 500 ml světlého piva
  • 150 g žampiónů
  • mletý pepř
  • špetka šafránu
  • 1 větší křen, nastrouhaný
    Příloha:houskový knedlík

    Postup přípravy:
    Libové uzené maso z kýty (šunku) dáme do většího hrnce, zalijeme vodou, pivem a uvaříme doměkka. Mezitím připravíme pivní omáčku. Šunku nakrájíme na porce a na ně přes cedník nalijeme provařenou omáčku, přidáme nastrouhaný křen, na másle podušené žampiony, promícháme, přikryjeme pokličkou a necháme u tepla rozležet. Podáváme z houskovým knedlíkem.
    Příprava pivní omáčky:
    Cibuli nakrájenou nadrobno osmažíme na ropzpáleném másle dorůžova. Přidáme hladkou mouku a umícháme nahnědlou jíšku. Zalijeme vývarem nejlépe z uzeného masa, asi 200 ml piva a přidáme chléb rozmočený ve zbytku (300 ml) světlého piva. Ochutíme pepřem, obarvíme šafránem a podle chuti dosolíme. Omáčku vaříme nejméně půl hodiny až je hladká a nažloutlé barvy.
    nahoru
    Na obsah kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]