Buřty parťáka Edna
("Prima vařečka", TV Prima, červen 2001)

Suroviny:
  • 12 špekáčků
  • 2 menší cibule
  • 12 podlouhlých feferonek
  • 1 lahvička kečupu
  • 1 láhev černého piva

  • Příloha: strouhaný křen a chléb

    Postup přípravy:
    Špekáčky podélně rozřízneme do poloviny a do zářezu vložíme vždy kolečku cibule a feferonku. Takto upravené buřty naskládáme co nejtěsněji do kotlíku. Zalijeme kečupem a pivem a zahříváme na ohni, ale jen velmi zvolna po dobu 20 až 30 minut než se vytvoří hustá lesklá omáčka. Podáváme se strouhaným křenem, hořčicí a chlebem.
    »Na chatě jsme si na lihovém vařiči ohřívali párky, a hostitel vzal do ruky hrnec tak nešťastně, že se převrhl, párky se vysypaly na zem a vařící voda mu opařila levou ruku. Protože znal moudrost lidového léčitelství, že opařená ruka se má okamžitě potřít hořčicí, aby nenaskákaly puchýře, v zoufalé bolesti vykřikl "Honem! Hořčici! Jeho žena, která se řítila k příruční lékarničce, se ve chvíli jeho výkřiku zastavila, sjela ho ledovým pohledem a odměřeně řekla: "To jseš celý ty, nejdřív žrádlo i kdybys měl jíst z podlahy!"«

    (Vladimír Kalina, 1927, český spisovatel, scenárista: "Sedmilhářské střípky", Mladá Fronta Praha 1991)
    nahoru
    Na obsah kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]