Kolínka s rajčatovou omáčkou - Rigatoni al Pomodori
("Naše zahrádka", kabelová televize - kanál TV MAX1, prosinec 2000, bezmasé jídlo, italská kuchyně)

Suroviny:
  • 230 g čerstvého špenátu nebo salátu
  • 340 g těstovin rigatoni
  • parmazán, nastrouháme až před podáváním pokrmu
  • Na omáčku na těstoviny:
  • 600 g čerstvých rajčat
  • 1 lžička olivového oleje
  • 1 malá cibule
  • 4 stroužky česneku nasekat
  • 1 svazek "bouquet garni" (tymián, šalvěj a majoránka svázané do otýpečky provázkem)
  • sůl a pepř podle chuti

    Postup přípravy:
  • Na pánev na rozehřátý olej dáme zesklovatět cibulku s česnekem a můžeme přidat trochu bílého vína.
  • Pak vložíme nakrájená čerstvá rajčata a snažíme se je během míchání rozmačkat.
  • Na pánev k rajčatům přiložíme snopeček čerstvých bylinek svázaných provázkem ("bouquet garni") a necháme je zde zvolna vyvařovat v omáčce.
  • Pokrm musíme pomalu dusit, ale opravdu jen zvolna.
  • Když jsou rajčata úplně rozvařená, propasírujeme omáčku přes cedník.
  • Těstoviny "rigatoni" uvaříme v osolené vodě "al dente", neproplachujeme je a ihned promícháme s připravenou rajčatovou omáčkou.
  • Talíř vyložíme zelenými lístky špenátu nebo salátu (něco dobrého, ale zeleného) a doprostřed talíře na zelené lístky nalijeme rajčatovou omáčku s těstovinami.
  • Na povrch teplého pokrmu nastrouháme čerstvý parmezán (nebo jiný tvrdý sýr např. Gran Moravia a pod.).

    Poznámka DDK:
    Rigatoni
    - italské těstoviny, mající tvar velké někdy i vrubované trubice, které jsou používány stejně jako "lasagna" (větší obdélníky), pro zapekaná jídla. Lze je nahradit našimi kolínky. Originální jsou však v lepších obchodech u nás také k dostání.

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]