Kolínka s rajčatovou omáčkou - Rigatoni al Pomodori
("Naše zahrádka", kabelová televize - kanál TV MAX1, prosinec 2000, bezmasé jídlo, italská kuchyně)
Suroviny:
230 g čerstvého špenátu nebo salátu
340 g těstovin rigatoni
parmazán, nastrouháme až před podáváním pokrmu
Na omáčku na těstoviny:
600 g čerstvých rajčat
1 lžička olivového oleje
1 malá cibule
4 stroužky česneku nasekat
1 svazek "bouquet garni" (tymián, šalvěj a majoránka svázané do otýpečky provázkem)
sůl a pepř podle chuti
Postup přípravy:
Na pánev na rozehřátý olej dáme zesklovatět cibulku s česnekem a můžeme přidat trochu bílého vína.
Pak vložíme nakrájená čerstvá rajčata a snažíme se je během míchání rozmačkat.
Na pánev k rajčatům přiložíme snopeček čerstvých bylinek svázaných provázkem ("bouquet garni") a necháme je zde zvolna vyvařovat v omáčce.
Pokrm musíme pomalu dusit, ale opravdu jen zvolna.
Když jsou rajčata úplně rozvařená, propasírujeme omáčku přes cedník.
Těstoviny "rigatoni" uvaříme v osolené vodě "al dente", neproplachujeme je a ihned promícháme s připravenou rajčatovou omáčkou.
Talíř vyložíme zelenými lístky špenátu nebo salátu (něco dobrého, ale zeleného) a doprostřed talíře na zelené lístky nalijeme rajčatovou omáčku s těstovinami.
Na povrch teplého pokrmu nastrouháme čerstvý parmezán (nebo jiný tvrdý sýr např. Gran Moravia a pod.).
Poznámka DDK:
Rigatoni - italské těstoviny, mající tvar velké někdy i vrubované trubice, které jsou používány stejně jako "lasagna" (větší obdélníky), pro zapekaná jídla. Lze je nahradit našimi kolínky. Originální jsou však v lepších obchodech u nás také k dostání.
nahoru
ZPĚT do kapitoly
HOME