Piccatta alla Milanese
(Recept z ONA i-dnes, italská kuchyně)Piccata - jsou obecně malé smažené řízečky v trojobalu navíc se sýrem pocházející z kuchyně severní Itálie (Milano). Pokud jsou z masa jsou po rozklepání na obaleny a smaženy na másle několik minut. Před podáváním mohou být pokapané řízečky citrónovou šťávou a posypané nasekanou petrželkou. Pojem "piccata" je v italštině synonymem pro něco malého a jsou tak obecně označovány všechny smažené malé plátky z masa, ryb i zeleniny. "Piccata alla Milanese" však jsou konkrétně připravovány jen z velmi malých telecích kotlet obalených v trojobalu, kam je navíc přidán do strouhanky strouhaný tvrdý sýr jako např. pžednostně parmazán nebo Gran Padano (u nás také Gran Moravio). Na rozdíl od našeho zvyku pojídání řízků s brambory jsou v Itálii podávány s nezbytnými makarony smíchanými s máslem, parmazánem někdy i lanýži, vařenou šunkou a žampiony. Podávají se vždy přelité omáčkou z rajských jablíček.
Suroviny pro 4 osoby:1 malá cibule2 stroužky česneku1 stonek celerového výhonku1 malá mrkevrozmarýnolej 200 ml zeleninového vývaru1 konzerva loupaných rajčat2 lžíce rajského protlaku sůl a pepř podle chuticukroregano4 telecí řízkyhladká mouka2 vejce200 g strouhaného parmazánu
Postup přípravy:Oloupanou cibuli, česnek, celerový výhonek a oškrábanou mrkev nakrájíme na malé kostičky, rozmarýn natrháme a na rozpáleném oleji společně orestujeme.Podlijeme vývarem a necháme asi deset minut povařit.Přidáme na krájená rajčata a pomalu vaříme zakryté asi 40 minut.Přimícháme rajčatový protlak, dochutíme solí, pepřem, cukrem a necháme ještě 10 minut provařit a pak přidáme špetku oregana.Telecí maso omyjeme a osušíme.Připravíme talíř s hladkou moukou, druhý s vajíčky, rozšlehanými se solí a pepřem, a třetí s nastrouhaným parmazánem. Telecí vykostěné kotletky naklepeme mezi dvěma potravinovými fóliemi.Obalíme v mouce, namočíme ve vajíčku a nakonec obalíme ve strouhaném parmazánu. Smažíme v rozpáleném oleji dozlatova.Podáváme přelité připravenou rajčatovou omáčkou se špagetami nebo polentou.
ZPĚT do kapitolyHOME