Piccatta alla Milanese
(Recept z ONA i-dnes, italská kuchyně)
Piccata - jsou obecně malé smažené řízečky v trojobalu navíc se sýrem pocházející z kuchyně severní Itálie (Milano). Pokud jsou z masa jsou po rozklepání na obaleny a smaženy na másle několik minut. Před podáváním mohou být pokapané řízečky citrónovou šťávou a posypané nasekanou petrželkou. Pojem "piccata" je v italštině synonymem pro něco malého a jsou tak obecně označovány všechny smažené malé plátky z masa, ryb i zeleniny. "Piccata alla Milanese" však jsou konkrétně připravovány jen z velmi malých telecích kotlet obalených v trojobalu, kam je navíc přidán do strouhanky strouhaný tvrdý sýr jako např. pžednostně parmazán nebo Gran Padano (u nás také Gran Moravio). Na rozdíl od našeho zvyku pojídání řízků s brambory jsou v Itálii podávány s nezbytnými makarony smíchanými s máslem, parmazánem někdy i lanýži, vařenou šunkou a žampiony. Podávají se vždy přelité omáčkou z rajských jablíček.
Piccata Milanese-ilustrační obrázekSuroviny pro 4 osoby:
  • 1 malá cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 stonek celerového výhonku
  • 1 malá mrkev
  • rozmarýn
  • olej
  • 200 ml zeleninového vývaru
  • 1 konzerva loupaných rajčat
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • sůl a pepř podle chuti
  • cukr
  • oregano
  • 4 telecí řízky
  • hladká mouka
  • 2 vejce
  • 200 g strouhaného parmazánu

    Postup přípravy:
  • Oloupanou cibuli, česnek, celerový výhonek a oškrábanou mrkev nakrájíme na malé kostičky, rozmarýn natrháme a na rozpáleném oleji společně orestujeme.
  • Podlijeme vývarem a necháme asi deset minut povařit.
  • Přidáme na krájená rajčata a pomalu vaříme zakryté asi 40 minut.
  • Přimícháme rajčatový protlak, dochutíme solí, pepřem, cukrem a necháme ještě 10 minut provařit a pak přidáme špetku oregana.
  • Telecí maso omyjeme a osušíme.
  • Připravíme talíř s hladkou moukou, druhý s vajíčky, rozšlehanými se solí a pepřem, a třetí s nastrouhaným parmazánem.
  • Telecí vykostěné kotletky naklepeme mezi dvěma potravinovými fóliemi.
  • Obalíme v mouce, namočíme ve vajíčku a nakonec obalíme ve strouhaném parmazánu.
  • Smažíme v rozpáleném oleji dozlatova.
  • Podáváme přelité připravenou rajčatovou omáčkou se špagetami nebo polentou.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]