Saltimbocca alla RomanaSaltimbocca alla Romana -
je italské jídlo typické pro Řím, oblíbené také v Jižním Švýcarsku, Španělsku a Řecku. Název vznikl ze tří italských slov "saltare" - skákat, "in bocca" - do pusy. Označení "skočit do pusy" dosvědčuje, jak na tento voňavý pokrm již netrpělvě čeká naše pusa, jen do ní skočit. Je připravován z telecího, kuřecího nebo i vepřového plátku masa, na který je přiložen šunky "prosciutta" a lístky šalvěje. Tento balíček je osmahnut buď jako plátek nebo smotán do roličky ("involtini"). Pak je marinován ve víně či oleji nebo jen slané vodě, v závislosti zvyklostech té oblasti, kde je připravován. Někdy bývá ještě ozdoben kapary. Nejznámější z těchto jídel je "Saltimbocca alla Romana", původem z Brescia - města v severní Lombardii. Je připravován z telecího masa, prosciutta nebo parmské šunky se šalvějí. Je obvykle smotán i do roliček. Plátky případně roličky jsou před podáváním, dle tradičního receptu, přelity omáčkou připravenou z vína Marsala a másla.
Saltimbocca alla Romana (jako plátky) - Veal and Ham Rolls (like slices)
("Recipe courtesy Tyler Florence, foodnetwork.com, italská kuchyně)
Suroviny:4 (o hmotnosti asi 150 g) tenké plátky telecí kotlety ("scallopini")4 tenké plátky šunky prosciutto8 čerstvé lístky šalvěje, plus lístky na ozdobeníhladká mouka na poprášenísůl a čerstvě mletý pepř2 lžíce extra-virgin olivového oleje2 lžíce másla2 lžíce dezertního vína Marsala nebo bílého vína1/4 šálku kuřecího vývarucitrón, na měsíčky, při podávání
Přílohy:zelenina
Postup přípravy:
Plátky kotlet položíme jednu vedle druhé na potravinářskou plastovou fólii. Na každý plátek položíme plátek šunky a překryje s další fólií. Pak maso mírně rozklepeme válečkem nebo paličkou na maso na plátky asi 0,5 cm silné a šunka prosciutto přilne k telecímu plátku. Sejmeme plastovou fólii a do středu na šunku položíme dva lístky šalvěje. Vše zajistíme provlečením párátka nebo nerezové jehlice. Na talíř nasypeme mouku, kterou pomocí vidličky promícháme se solí a pepřem. Každý telecí plátek posypeme v takto ochucené mouce; přebytek mouky setřeseme.Na středně velké pánvi a středně silném plameni rozehřejeme olej s jednou lžící másla. Vložíme obložené telecí plátky. Pokládáme je nejprve šunkou dolů. Smažíme 3 minuty až je slanina křupavá, pak obrátíme o osmahneme za dvě minuty dozlatova.Hotové plátky saltimbocca přemístíme na teplé talíře, odstraníme párátka a dáme na teplé místo.Do pánve po masu nalijeme víno a mícháním rozpustíme všechny chutě po masu, které zde zbyly připečené. Povaříme ještě asi minutu, abychom odpařili alkohol. Pak přilijeme vývar a přidáme zbývající lžící másla. Máslo necháme rozpustit a vzniklou omáčku dochutíme solí a pepřem.Omáčku přelijeme přes plátky saltimbocca, ozdobíme čerstvými lístky šalvěje a přidáme měsíčky citrónu. Ihned podáváme.
Poznámky:
- místo telecího můžeme použít i vepřové nebo drůbeží maso.
- můžeme podávat se šafránovou rýží nebo těstovinami s rajčatovou omáčkou (asi 3-4 oloupaná rajčata odusíme s 20 g másla, pak osolíme, opepříme a smícháme s těstovinami.)
Saltimbocca alla Romana (jako roličky)- Veal and Ham Rolls (like involtini)
(Z internetových stránek "ItalianMade.com", italská kuchyně)
Suroviny:
500 g masa z telecí kotlety120 g šunky nejlépe prosciutto8-12 lístků šalvěje1 šálek mouky1/2 šálku hovězího vývaru (není nutný)
2 lžíce olivového oleje4 lžíce másla1 sklenice bílého vína (ideálně Marsala)sůl a pepř
Postup přípravy:Telecí maso z kotlet nakrájíme na tenké plátky a naklepeme dřevěnou paličkou. Na plátky telecího položíme šunku a do středu urovnáme lístky šalvěje. Vše srolujeme spolu do roličky - "involtini" a zajistíme páratkem nebo nerezovou jehlicí. Je vhodné "prošít" roličky podélně a nikoliv napříč.
Na pánev postavené na mírném ohni nalijeme olej a přidáme máslo. Roličky posypeme moukou a vložíme do pánve, kde je osmahneme na středně silném plameni během 3 minut. Přilijeme víno a povaříme 2 minuty. Dochutíme solí a pepřem.Hotové roličky položíme na teplé talíře. Zbylou šťávu ještě asi minutu ohříváme a mírně zredukujeme její objem. Nakonec přelijeme roličky na talířích a ihned podáváme jako naši "Saltimbocca alla Romana" tvarovanou do roliček neboli involtini a ozdobenou zbývajícími lístky šalvěje.
Poznámky:
- jestliže na pánvi nezůstalo dost šťávy přilijeme 1/2 šálku vývaru a kapalinu hbitě redukujeme na polovinu a pak touto šťávou přelijeme roličky.
- saltimbocca může být připravena jako plátek nebo i srolovaná ("involtini").
- jako víno je v originálním italském receptu použito dezertní víno Marsala. V případně, že ho nemáme, zkusíme použít podobné dezertní víno.
ZPĚT do kapitoly
HOME