Francouzské dušené telecí - Blanquette de veau
(France Monthly, říjen 2003, francouzská kuchyně)
Suroviny pro 6-8 porcí:1,8 kg telecího masa na dušení, na asi 2,5 cm kostky1 cibule, na poloviny3 lžíce másla + 1 lžíce oleje2 stroužky česneku (nejsou nutné)3 vrchovaté lžíce hladké mouky3 mrkve, na plátky200 g slaniny, na malé kousky (1 cm)1 lžička thymiánu1 bobkový list3 šálky bílého vína např. Muscadet či Vouvray nebo podobného1 šálek vařící vodysůl a pepř podle chuti
Na zahuštění šťávy:1 lžíce mouky rozmíchaná v 1 lžíci rozpuštěného másla
Postup přípravy:
V kastrolu rozpálíme olej s máslem (1:1 obj.) a na směsi opečeme kostky masa dohněda. Maso posypeme moukou, přidáme kolečka mrkve a slaninu. Za stálého míchání ještě zahříváme po dobu 1 až 2 minuty. Do hrnce přidáme obě poloviny cibule a česnek. Vše zalijeme bílým vínem a přidáme vařící vodu tak, aby maso bylo právě potopené. Podle chuti osolíme, opepříme a přihodíme thymián a bobkový list. Vše uvedeme rychle do varu, zakryjeme poklicí a dusíme asi 90 minut na středním plameni. Mezitím v misce rozmícháme rozpuštěné máslo s moukou na zahuštění šťávy. Po ukončení dušení, tj. když je maso patřičně měkké, zmírníme plamen a moučnou směs s tukem vpravíme do šťávy. Přitom stále mícháme, aby se v omáčce netvořily cucky. Na mírném ohni ještě prohřejeme asi po dobu 10 minut. Naše delikátní omáčka se tak postupně zahustí. Připravené "blanquette de veau" můžeme podávat s nočky, bramborami nebo i s rýží.
Bon Appétit!
ZPĚT do kapitolyHOME