Císařský telecí řízek
(Eduard Brhlík: "Máte chuť na mäso?", str. 63, Osveta Martin, 1980)Císařský telecí řízek - je upravený řez z telecí kýty, z obou stran opečený dozlatova, krátce podušený v jemné smetanové omáčce. Maso je křehké a šťavnaté. Omáčka je jemná a chuťově zvýrazněná šlehačkou, bílým vínem a citrónem.
Suroviny:
400 masa z telecí kýty40 g tuku20 g másla1 lžička bešamelové omáčky200 ml smetany šlehačky50 ml bílého vína1 citrón10 g hladké mouky200 ml hovězího vývaru z kostísůl
Příloha: máslové nočky, vařené brambory nebo dušená rýže
Postup přípravy:
Z telecí kýty napříč vláken nakrájíme řízky, zlehka naklepeme, okrajové blány nařežeme a osolíme. Naklepanou stranu slabě pomoučíme a z obou stran na rozehřátém tuku opečeme dozlatova. Výpek podlijeme vývarem, přidáme bešamelovou omáčku, máslo a šlehačku. Důkladně rozšleháme a krátce povaříme. Omáčku zjemníme a chuťově zvýrazníme vínem a citrónovou šťávou. V takto připravé omáčce opečené řízky ještě krátce podusíme. Jako přílohu podáváme máslové nočky, vařené brambory nebo rýži, případně i houskový knedlík.
ZPĚT do kapitolyHOME