Císařský telecí řízek
(Eduard Brhlík: "Máte chuť na mäso?", str. 63, Osveta Martin, 1980)
Císařský telecí řízek - je upravený řez z telecí kýty, z obou stran opečený dozlatova, krátce podušený v jemné smetanové omáčce. Maso je křehké a šťavnaté. Omáčka je jemná a chuťově zvýrazněná šlehačkou, bílým vínem a citrónem.
Suroviny:
  • 400 masa z telecí kýty
  • 40 g tuku
  • 20 g másla
  • 1 lžička bešamelové omáčky
  • 200 ml smetany šlehačky
  • 50 ml bílého vína
  • 1 citrón
  • 10 g hladké mouky
  • 200 ml hovězího vývaru z kostí
  • sůl

  • Příloha: máslové nočky, vařené brambory nebo dušená rýže

    Postup přípravy:
    Z telecí kýty napříč vláken nakrájíme řízky, zlehka naklepeme, okrajové blány nařežeme a osolíme. Naklepanou stranu slabě pomoučíme a z obou stran na rozehřátém tuku opečeme dozlatova. Výpek podlijeme vývarem, přidáme bešamelovou omáčku, máslo a šlehačku. Důkladně rozšleháme a krátce povaříme. Omáčku zjemníme a chuťově zvýrazníme vínem a citrónovou šťávou. V takto připravé omáčce opečené řízky ještě krátce podusíme. Jako přílohu podáváme máslové nočky, vařené brambory nebo rýži, případně i houskový knedlík.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]