Pražský telecí řízek
(Eduard Brhlík: "Máte chuť na mäso?", str. 60, Osveta Martin, 1980)
Pražský telecí řízek - je upravený řez z telecí kýty, z oboustran opečený dozlatova, při podávání obložený kornoutky ze šunky naplněnými vaječinkou a podlitý menším množstvím vypečené šťávy. Maso je křehké a šťavnaté. Šťáva má jemnou chuť a vůni použitých surovin.
Suroviny:
  • 400 masa z telecí kýty
  • 40 g tuku
  • 60 g másla
  • 40 g šunky na plátky
  • 2 vejce
  • 50 ml bílého vína
  • pažitka nebo pórek či jarní cibulka
  • petrželka
  • 200 ml vývaru
  • sůl

  • Příloha: opečené brambory, rýže posypané petrželkou

    Postup přípravy:
    Z telecí kýty napříč vláken nakrájíme řízky, zlehka naklepeme, okrajové blány nařežeme a osolíme. Naklepanou stranu slabě pomoučíme a z obou stran na rozehřátém tuku opečeme dozlatova. Tuk po opékání zaprášíme moukou, kterou opražíme na tuku, pak zalijeme studeným vývarem a přidáme část másla. Odvaříme dokud se šťáva nezačne oddělovat od tuku. Hotovou šťávu zjemníme bílým vínem. Mezitím šunku nařežeme na plátky (pokud je již nemáme takto upravené z obchodu), opečeme na tuku a svineme do kornoutku. Vejce opražíme na másle s pokrájenou pažitkou (případně pórkem nebo jarní cibulkou). Při podávání řízky přelijeme šťávou a obložíme kornoutky naplněnými usmaženou vaječinkou. Jako přílohu podáváme opečené brambory nebo uvařenou rýží, posypané petrželkou.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]