Pražský telecí řízek
(Eduard Brhlík: "Máte chuť na mäso?", str. 60, Osveta Martin, 1980)Pražský telecí řízek - je upravený řez z telecí kýty, z oboustran opečený dozlatova, při podávání obložený kornoutky ze šunky naplněnými vaječinkou a podlitý menším množstvím vypečené šťávy. Maso je křehké a šťavnaté. Šťáva má jemnou chuť a vůni použitých surovin.
Suroviny:
400 masa z telecí kýty40 g tuku60 g másla40 g šunky na plátky2 vejce50 ml bílého vínapažitka nebo pórek či jarní cibulkapetrželka200 ml vývarusůl
Příloha: opečené brambory, rýže posypané petrželkou
Postup přípravy:
Z telecí kýty napříč vláken nakrájíme řízky, zlehka naklepeme, okrajové blány nařežeme a osolíme. Naklepanou stranu slabě pomoučíme a z obou stran na rozehřátém tuku opečeme dozlatova. Tuk po opékání zaprášíme moukou, kterou opražíme na tuku, pak zalijeme studeným vývarem a přidáme část másla. Odvaříme dokud se šťáva nezačne oddělovat od tuku. Hotovou šťávu zjemníme bílým vínem. Mezitím šunku nařežeme na plátky (pokud je již nemáme takto upravené z obchodu), opečeme na tuku a svineme do kornoutku. Vejce opražíme na másle s pokrájenou pažitkou (případně pórkem nebo jarní cibulkou). Při podávání řízky přelijeme šťávou a obložíme kornoutky naplněnými usmaženou vaječinkou. Jako přílohu podáváme opečené brambory nebo uvařenou rýží, posypané petrželkou.
ZPĚT do kapitolyHOME