Nočky z telecího masa s petrželovou rýží
("Prima vařečka", TV Prima, 19. březen 2001, dietní pokrm)

Suroviny:
  • 250 g telecí plece
  • sůl
  • 50 g kořenové zeleniny
  • 200 ml mléka
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 70 g másla
  • 1 žloutek
  • 350 g rýže
  • voda dle potřeby

  • Přílohy: rýže s petrželovou natí

    Postup přípravy:
    Maso rozdělíme na dvě poloviny. Jednu část vložíme do mírně osolené vroucí vody společně s očištěnou kořennou zeleninou a povaříme si 20 minut. Poloměkké částečně prochladlé maso semeleme s druhou polovinou syrového masa. Osolíme, přidáme žloutek a za postupného přilévání mléka dobře vymícháme. Z hotové směsi vykrajujeme malé nočky (asi 4 ks na porci) a vaříme je v páře 20 minut. Z poloviny másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme vývarem z masa, rozmícháme a dobře provaříme. Potom přecedíme. Jemně nakrájenou kořennou zeleninu vařenou s masem vložíme do omáčky. Propranou rýži uvaříme obvyklým způsobem, ještě horkou zjemníme máslem a přidáme opranou jemně nasekanou petrželovou nať.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]