Domácí smetanový tavený sýr z tvarohu
(Josef Urban: Sýrové a tvarohové pokrmy, Sešity domácího hospodaření, svazek 139, str. 8, 5 porcí, Práce, 1986)
Suroviny400 g tvrdého tvarohu120 g másla2 žloutky100 ml smetany3 g mleté sladké paprikykmínsůl
Příloha: Chléb s máslem, topinky, housky a pak orosené pivo
Postup přípravy:Tvrdý tvaroh nakrájíme na kousky, podle chuti osolíme a okmínujeme. Pak je napěchujeme do kameninového hrnku (nebo porcelánového) přikryjeme pokličkou a necháme asi dva až tři dny zklihovatět.V kastrolku rozhřejeme máslo, přidáme uleželý tvaroh a mícháme tak dlouho, až se roztaví a počne houstnout.Sejmeme z ohně a do teplé, ne horké (!) směsi vlijeme ve smetaně rozkvedlané žloutky s paprikou a dobře promícháme.Nakonec směs nalijeme do porcelánových misek nebo do větší porcelánové mísy, předem vypláchnutých studenou vodou.Postavíme do studena, kde necháme vychladnout a ztuhnout.
nahoruPodobný recept ale tentokrát pro přípravu "nepravého ementálu" jsem nalezl v rubrice se zapomenutými recepty v časopise "Receptář" číslo 2, z roku 1998. Malinko se liší a tak ho přidávám ještě k odzkoušení odlišností výsledné chuti pokrmu.
Domácí nepravý ementál z tvarohu
(Receptář číslo 2, "Zapomenuté recepty", str.39,1998)
Suroviny400 g tvrdého tvarohu120 g másla2 vejce100 ml smetany3 g mleté sladké paprikykmínsůl
Příloha: Chléb s máslem, topinky, housky a pak orosené pivo
Postup přípravy:Tvrdý tvaroh postrouháme, podle chuti osolíme a okmínujeme. Pak ho napěchujeme do kameninového hrnku (nebo porcelánového), přikryjeme pokličkou a necháme asi dva až tři dny uležet - nesmí však téci. Tvaroh přeložíme do nádoby se silným dnem a na mírném ohni mícháme, až je hmota úplně hladká a lesklá. Po odstavení přidáme ořech nerozpuštěného másla, vmícháme a za stálého míchání necháme trochu vychladnout. Nakonec, opět za stálého míchání sýra, rozbijeme do něho dvě vejce a nalijeme do sklenic vymazaných máslem.Povrch je dobré posypat paprikou, aby sýr déle vydržel.Postavíme do studena, kde necháme vychladnout a ztuhnout.
Poznámka DDK:
Domácí tavené sýry - mají výhodu, že je můžeme přídavky různých ingrediencí upravit dle vlastní chuti, fantazie a záměru. Příměsi přidáváme vždy současně se žloutky nebo smetanou a žloutky. Tak např. můžeme přidat:- 100 g jemně nakrájené, nebo umleté šunky nebo netučného uzeného masa,- 75 g na malé kostičky nakrájených paprik předem svařených a oloupaných,- 70 g rajčatového protlaku,
- 100 g na kostičky nakrájeného čerstvého nebo okapaného kompotovaného ovoce.- nebo se podle našeho založení a záměru se zaměříme na pikantnější substance jako koření: chilli koření, mírně opražený sečuánský pepř (sanšó), česnek aj.
nahoru
ZPĚT do kapitoly
HOME