Domácí smetanový tavený sýr z tvarohu
(Josef Urban: Sýrové a tvarohové pokrmy, Sešity domácího hospodaření, svazek 139, str. 8, 5 porcí, Práce, 1986)

Suroviny
  • 400 g tvrdého tvarohu
  • 120 g másla
  • 2 žloutky
  • 100 ml smetany
  • 3 g mleté sladké papriky
  • kmín
  • sůl

  • Příloha: Chléb s máslem, topinky, housky a pak orosené pivo

    Postup přípravy:
  • Tvrdý tvaroh nakrájíme na kousky, podle chuti osolíme a okmínujeme.
  • Pak je napěchujeme do kameninového hrnku (nebo porcelánového) přikryjeme pokličkou a necháme asi dva až tři dny zklihovatět.
  • V kastrolku rozhřejeme máslo, přidáme uleželý tvaroh a mícháme tak dlouho, až se roztaví a počne houstnout.
  • Sejmeme z ohně a do teplé, ne horké (!) směsi vlijeme ve smetaně rozkvedlané žloutky s paprikou a dobře promícháme.
  • Nakonec směs nalijeme do porcelánových misek nebo do větší porcelánové mísy, předem vypláchnutých studenou vodou.
  • Postavíme do studena, kde necháme vychladnout a ztuhnout.
    nahoru
    Podobný recept ale tentokrát pro přípravu "nepravého ementálu" jsem nalezl v rubrice se zapomenutými recepty v časopise "Receptář" číslo 2, z roku 1998. Malinko se liší a tak ho přidávám ještě k odzkoušení odlišností výsledné chuti pokrmu.
    Domácí nepravý ementál z tvarohu
    (Receptář číslo 2, "Zapomenuté recepty", str.39,1998)

    Suroviny
  • 400 g tvrdého tvarohu
  • 120 g másla
  • 2 vejce
  • 100 ml smetany
  • 3 g mleté sladké papriky
  • kmín
  • sůl

  • Příloha: Chléb s máslem, topinky, housky a pak orosené pivo

    Postup přípravy:
  • Tvrdý tvaroh postrouháme, podle chuti osolíme a okmínujeme.
  • Pak ho napěchujeme do kameninového hrnku (nebo porcelánového), přikryjeme pokličkou a necháme asi dva až tři dny uležet - nesmí však téci. Tvaroh přeložíme do nádoby se silným dnem a na mírném ohni mícháme, až je hmota úplně hladká a lesklá. Po odstavení přidáme ořech nerozpuštěného másla, vmícháme a za stálého míchání necháme trochu vychladnout. Nakonec, opět za stálého míchání sýra, rozbijeme do něho dvě vejce a nalijeme do sklenic vymazaných máslem.
  • Povrch je dobré posypat paprikou, aby sýr déle vydržel.
  • Postavíme do studena, kde necháme vychladnout a ztuhnout.

    Poznámka DDK:
    Domácí tavené sýry
    - mají výhodu, že je můžeme přídavky různých ingrediencí upravit dle vlastní chuti, fantazie a záměru. Příměsi přidáváme vždy současně se žloutky nebo smetanou a žloutky. Tak např. můžeme přidat:
  • - 100 g jemně nakrájené, nebo umleté šunky nebo netučného uzeného masa,
  • - 75 g na malé kostičky nakrájených paprik předem svařených a oloupaných,
  • - 70 g rajčatového protlaku,
  • - 100 g na kostičky nakrájeného čerstvého nebo okapaného kompotovaného ovoce.
  • - nebo se podle našeho založení a záměru se zaměříme na pikantnější substance jako koření: chilli koření, mírně opražený sečuánský pepř (sanšó), česnek aj.

  • nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]