Hermelín zapečený na listovém těstě
(Z časopisu "Delikatesy" str. 118-119, 2008, česká kuchyně)
Hermelín zapečený na listovém těstě - je jednoduché a rychlé jídlo, které připravíme během třiceti minut, když k nám nenadále přijdou přátelé. Přitom je to atraktivní a nezvyklé jídlo, za který sklidíme zasloužený obdiv, zvláště když ho připravíme velmi pikantní k bílému vínu.
Suroviny:
  • 200 g listového těsta
  • 2 hermelíny
  • 100 g ostrého paprikového salámu
  • 4 lžíce mangového čatní
  • 1 malá chilli paprička (nemusí být)

    Postup přípravy:
  • Rozválíme koupené listové těsto na pomoučené pracovní desce na plát silný asi 3 mm. Rádylkem nakrájíme těsto na čtyři stejné čtverce tak, aby byly o 4 cm širší, než je průměr hermelínů.
  • Čtverce rozložíme na plech vyložený papírem na pečení a od středu téměř k okrajům těsta pak je kruhovitě poklademe plátky salámu.
  • Hermelín podélně rozkrojíme (vzniknou nám z každého dvě tenčí kolečka - poloviny) a na každý čtverec těsta se salámem položíme jednu půlku sýru řezem nahoru.
  • Na každý hermelín dáme trochu mangového čatní, které případně doplníme proužky chilli papričky.
  • Okraje těsta potřeme vejcem se smetanou a pečeme 15 minut při 200° C.
  • Když se začne těsto příliš rychle zbarvovat, zakryjeme ho alobalem nebo papírem na pečení. br>
    Poznámka:
    Mangové čatní
    - lze koupit hotové v dobře zásobených supermarketech nebo speciálních prodejnách s orientálním zbožím. Např. britské mangové chutney se často označuje názvem "čatní Majora Greye", který byl pravděpodobně koloniálním oficírem, který miloval čatní. Dnešní komerčně vyráběná čatní jsou v Británii stále velmi populární. Obvykle je zde vyráběno z manga, jablek, hrušek. Podle původního receptu se chutney připravuje tak, že se ovoce, cibule a hrozinky zvolna vaří s octem, hnědým cukrem a kořením po dobu nejméně dvou hodin. Zde je recept z převzatý na pomoc z Internetu Mangové čatní.

    Mangová omáčka - kterou lze mangové čatní nahradit je připravována z jednoho zralého manga, 150 ml kuřecího vývaru, 1 polévkové lžíce broskvového džemu a 1 polévkové lžíce vinného octa.
  • Mango oloupáme a dužinu pokrájíme na kostičky.
  • Rozmixujeme je dohladka a pak vyklopíme do malého kastrolku, přidáme vývar, broskvovou marmeládu, vinný ocet, případnš hnědý cukr, sůl a pepř.
  • Přivedeme vše k varu a necháme tři minuty zvolna vařit na patřičnou hustotu.
  • Pro zostření chuti můžeme přidat do mixéru cibuli a nakonec i ostřejší koření (např. chilli, Tabasco aj.).
  • Tuto omáčku můžeme používat i ke grilovaným masům.

    Hermelíny - při nákupu zkontrolujeme, podle data ukončením trvanlivosti, zda nejdou příliš zralé, tudíž měkké, aby se při pečení neroztekly.


    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]