Obatza z mnichovské pivnice
(Z časopisu "Chatař a chalupář", č. 10, str. 40, 2001, německá kuchyně)
Mnichovská Obatza - "Obazder-Gerupfer"- Boarisch guad - připomíná tzv. "sokolský tatarák" známý z našich hospod, ale s tím rozdílem, že u nás si každý směs míchá sám na talířku. Většinou si směs přistřujeme palívými ingrediencemi jako je harissa, feferonky, chilli pasta a někdy i různé bylinky. Jako základní ingredience je u nás používán přiměřeně rozleželý nakládaný hermelín.
Suroviny:
  • 200-300 g pivního sýra (nebo měkkého camembertu, hermelínu či romadůru)
  • 50 g másla
  • 2 cibule, nadrobno
  • 2-3 lžíce piva
  • mletý pepř
  • 2-3 lžičky sladké mleté papriky
  • sůl
  • listy hlávkového salátu nebo nakrájená pažitka na ozdobu
    Příloha: chléb, pečivo

    Postup přípravy:
  • Nejdříve rozetřeme sýr s máslem a s drobně nahrájenou cibulkou.
  • Pak přidáme pepř, papriku a pivo (může být klidně i světlé), ale se solí šetříme, protože sýry bývají dost slané.
  • Lžící namáčenou do horké vody vykrajujeme ze sýrové hmoty jakési homolky, které klademe na salátové listy rozložené na míse nebo talíři.

    Na závěr ještě jeden recept z mnichovské hospody:
    Obazder-Gerupfer:
  • 125 g uleželého camembertu rozmělníme vidličkou (vypijeme 1. pivo), přidáme 4 lžíce smetany (vypijeme 2. pivo), nasypeme drobně nasekanou cibuli (vypijeme 3.pivo).
  • Ochutíme solí, pepřem a na talířku ještě poprášíme paprikou, ochutnáme a vypijeme 4. pivo.
  • Máme hotovo a podáváme k dalším pivům.

    Poznámka DDK:
    Hermelín či Camembert
    - je správně uleželý, když při nákupu stlačíme balíček prsty. Musí to jít lehce. Ještě lepší varianta je nakoupit sýr jeden týden před akcí a "uzrát" si ho doma pod dozorem.
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]