Syrové bochníčky a sýrové koule
Syrové bochníčky
(Ladislav Jaroš, sběratel a gurmán ze Žiliny, Slovensko, prosinec 2002)
Suroviny
  • 3 syry s bielou plesňou (Encián, Hermelín)
  • 5 vajec
  • 100 g mäkkej salámy
  • 50 g cibule
  • 2 lyžice žemľovej strúhanky
  • 1 lyžica vegety
  • 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
  • soľ
  • pažítka
  • tuk na vyprážanie

  • Príloha: kečup, tatarská omáčka alebo studená smotanová omáčka na pečené zemiaky
    Postup prípravy:
  • Syr postrúhame na hrubom strúhadle.
  • Pridáme vajcia, posekanú cibuľu, strúhanku, pažítku, vegetu, korenie a napokon salámu pokrájanú na malé kocky.
  • Podľa potreby osolíme.
  • Hmotu premiešame a vyformujeme z nej osem oválnych bochníčkov.
  • Obalíme ich v strúhanke a z obidvoch strán vypražíme.
  • Podávame s kečupom alebo s tatárskou omáčkou a s varenými zemiakmi.

    Sýrové koule s křenovou smetanovou dip-omáčkou
    Suroviny:
  • 4 bílky
  • 250 g tvrdého sýra
  • 40 g strouhanky
  • sůl a pepř
  • mletá paprika
    Postup přípravy:
  • Do tuhého sněhu z bílků vmícháme nastrouhaný sýr, strouhanku a koření.
  • Z těsta tvarujeme kuličky, obalujeme ve strouhance a smažíme do červena.
  • Podáváme s krémovou omáčlou s křenem do které namáčíme sýrové koule.
    Příprava křenové smetanové dip-omáčky:
    Jeden kelímek kysané smetany ochutíme solí, pepřem a citrónovou šťávou.
  • Přidáme dvě vrchovaté lžíce nastrouhaného křenu a promícháme.
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]