Chlebové zákusky s mozzarelou
(Jo-Anne Coxová a Elizabeth Towersová: "1000 oblíbených receptů z celého světa", str. 115, Nakladatelství Columbus Praha, 2000)
Suroviny:8 krajíců chleba, mírně okoralých bez kůrek100 g pokrájeného sýra mozzarela50 g nasekaných oliv8 pokrájených ančoviček16 čerstvých listů bazalky4 vejce150 ml mlékaolej na smaženísůl a pepř
Postup přípravy:Z krajíčků chleba ukrojíme trojúhelníčky (vytvoříme celkem 16 trojúhelníků). Na osm z nich položíme plátek mozzarely, olivy, ančovičky a na ně položíme dva lístky bazalky a podle chuti opepříme a osolíme.Zbývajících osm krajíčku přiklopíme a přitlačíme na tyto plátky. Vajíčka smícháme s mlékem a do této směsi namáčíme tyto sendviče, necháme je 5 minut odležet, aby nasákly směsí.Pak je smažíme na oleji (180 - 190 °C), každý po dobu asi 2 minut dozlatova; jednou je obrátíme.Osmažené trojúhelníčky s náplní položíme na ubrousky, aby se zbavily přebytečného oleje a podáváme je ještě horké.
Poznámka:DDK
Velmi chutné. Doporučuji použít již poněkud starší, dost okoralý toastový chleb, nebo housku. Neměli bychom to také přehnat s množstvím mléka, aby nebyla střídka příliš rozmáčená. Krajíčky je lépe mít spíše tenčí, místo ančoviček můžeme krajíčky natečkovat sardelovou pastou z tuby nebo použít sardinky.
ZPĚT do kapitolyHOME