"Ve Stříteži v roce 1881 počali Dobšovi chalúpku v Hložú na Dolansku staviti. Zedníci měli na den 70 krejcarů a na snídaní 1/4 litra gořalky a na svačinu zas 1/4 litra gořalky, pak kus chleba se sýrem. Nádeník měl 26 kr. denně a celodenní chování, totiž snídaní, oběd, svačinu a večeřu. Nádeník, když neměl celodenní stravu, tak dostal 45 krejcarů a svačiny 1/8 gořalky, pak kus chleba s kravským sýrem denně."«
(J. Štika:"
Lidová strava na Valašsku", Dobšova kronika, vydal Kneifl, 1997)
Suroviny:4 silnější plátky nivy8 plátků šunky1 vejce2 lžíce hladké mouky100 ml světlého pivatuk na smažení8 plátků veky1 lžíce bylinkového máslaPříloha: pečivo - veka, rozkrojená houska
Postup přípravy:Do dvou plátků šunky zabalíme díl nivy. Smotek namočíme do těstíčka připraveného z rozšlehaného vejce, piva a prosáté mouky. Rychle osmažíme z obou stran na rozehřátém tuku.Plátky veky potřeme bylinkovým máslem a v troubě zapečeme.Podáváme teplé k sýrovému řízku.
ZPĚT do kapitolyHOME