Řízek pivovarského štamgasta
("Prima vařečka", TV Prima, leden 2001, 4 porce)
"Ve Stříteži v roce 1881 počali Dobšovi chalúpku v Hložú na Dolansku staviti. Zedníci měli na den 70 krejcarů a na snídaní 1/4 litra gořalky a na svačinu zas 1/4 litra gořalky, pak kus chleba se sýrem. Nádeník měl 26 kr. denně a celodenní chování, totiž snídaní, oběd, svačinu a večeřu. Nádeník, když neměl celodenní stravu, tak dostal 45 krejcarů a svačiny 1/8 gořalky, pak kus chleba s kravským sýrem denně."«

(J. Štika:"Lidová strava na Valašsku", Dobšova kronika, vydal Kneifl, 1997)
Suroviny:
  • 4 silnější plátky nivy
  • 8 plátků šunky
  • 1 vejce
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 100 ml světlého piva
  • tuk na smažení
  • 8 plátků veky
  • 1 lžíce bylinkového másla

  • Příloha: pečivo - veka, rozkrojená houska

    Postup přípravy:
  • Do dvou plátků šunky zabalíme díl nivy.
  • Smotek namočíme do těstíčka připraveného z rozšlehaného vejce, piva a prosáté mouky.
  • Rychle osmažíme z obou stran na rozehřátém tuku.
  • Plátky veky potřeme bylinkovým máslem a v troubě zapečeme.
  • Podáváme teplé k sýrovému řízku.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]