Malá teplá jídla z tvarůžkůZde uvádím další zajímavé recepty z knížky Luboše Švehelky:"Kouzelný tvarůžek aneb kuchařka neobvyklé vůně", kterou vydalo nakladatelství "Paseka" v Litomyšli v roce 1995. Měl jsem ji půjčenou na pár týdnu ke studiu. Autor zde uvádí vedle receptů výhradně z tvarůžků, také zajímavé informace o historii této "loštické speciality". Některé informace o výrobě jsem uvedl v "Dadalově lexikonu" - přílohy DDK" pod heslem "tvarůžek. Každopádně vám tuto záslužnou knihu - pokud ještě někdy vyjde, vřele doporučuji. A tak, než se tak stane, zde máte několik převzatých receptů na malá teplá jídla. Pouze lituji, že dnes jsou tvarůžky poměrně drahé!
Frolikova olomoucká sedlina - Tvarůžkové smaženky - Antonínova míchaná vejce -
- Olomoucký horký pes - Smažené olomoucké rolky - Knedlíky s tvarůžky
Frolíkova olomoucká sedlina
Suroviny:
200 g tvarůžků1 větší cibulisladkou paprikuolej
Příloha: čerstvý chléba a pivo
Postup přípravy:Na troše oleje osmahneme na plátky pokrájenou cibuli, na ní navršíme tvarůžky, posypeme je paprikou.Na velmi mírném ohni je necháme bez míchání sýr zvolna rozpustit.
nahoru
Tvarůžkové smaženky
Suroviny (na jednu porci):1 vejce50 ml mléka25 g tvarůžků2 lžíce strouhankyhořčice
1/4 cibule
Příloha: krajíc chléba a pivo
Postup přípravy:Tvarůžek nastrouháme a smícháme s rozšlehaným vejcem, strouhankou a solí. Vzniklou hmotu vlijeme na rozpálenou pánev a z obou stran osmažíme. Výsledek položíme na chléb namazaný hořčicí a posypeme jemně nasekanou cibulí.
nahoru
Antonínova míchaná vejce
Suroviny (na jednu porci):2 - 3 vejce25 g tvarůžkůsůl, kmínmáslo
Příloha: čerstvý chléb a pivo
Postup přípravy:Na mírném ohni rozpustíme máslo, na něj dáme pokrájené tvarůžky s drceným kmínem a počkáme až se roztaví.Pak přidáme rozšlehaná vejce a mícháme do zhoustnutí.
nahoru
Olomoucký horký pes
Suroviny:100 g tvarůžků4 rovné rohlíky (tyčinky)hořčice100 g měkkého salámu
Příloha: pivo
Postup přípravy:Rohlíkům odřízneme špičku, a obráceným koncem vařečky do nich vytlačíme podélnou dutinu a dutinu vytřeme hořčicí.Do dutiny zasuneme tyčinku tvarůžku obalenou v plátku salámu a dáme zapéci do předehřáté trouby.
nahoru
Smažené olomoucké rolky
Suroviny:4 silnější plátky šunky100 g tvarůžků4 plátky tvrdého sýra1 vejcehladká moukasvětlé pivo dle potřebyolej na smažení
Příloha: čerstvý chléb, veka a vždy pivo
Postup přípravy:Na plátky šunky položíme plátky sýra, posypeme je nadrobno nakrájenými tvarůžky a pevně zabalíme.Z vejce, mouky a trochy piva připravíme řidší těstíčko.V těstíčku omočíme rolky a osmažíme v rozpáleném oleji.
nahoru
Knedlíky s tvarůžky
Suroviny (pro jednu osobu):3 - 4 plátky houskových knedlíků70 g tvarůžků1/2 cibule50 g slaninypepř
Postup přípravy:Slaninu nakrájíme na drobné kostíčky a necháme zesklovatět. Pak na ní osmahneme cibuli a na kostičky nakrájené knedlíky. Opepříme a stále mícháme, dokud se tvarůžky nerozpustí.
Poznámka DDK:
Autor "Kouzelného tvarůžku" - je vyzkoušel jako sýrový přídavek do: šunkafleků, zapékaných bramborů, jako přídavek do bramborového guláše (přidat až na konec), do šťouchaných brambor, přímo do těsta na bramboráky, jako náplně již do hotového bramboráku (vložil, přeložil a zapekl), do těsta na střapáče (nočky), vložené mezi dva chleby, které obalené ve vejcích usmažil nebo tvarůžky vložené do naříznutých polovin v troubě ve slupce upečených brambor atd. Vyzkoušejte si to nakonec sami a nezapomeňte vždycky na pivo!
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME