Nakládaný hermelín podle pí. Marty Klímové
(Koření od Antonína, 2000)

Suroviny pro 1 litrovou sklenici:
  • 3 hermelíny (průměr 9 cm), na osminky
  • 2 střední cibule
  • slunečnicový olej (cca 0,3 l)
  • bílé zelí (sterilované ve sladkokyselém nálevu s pevným obsahem min. 300 g)
  • 1/2 sáčku zeleného pepře
  • 1 lžíce octa na propláchnutí sklenice
    Příloha: chléb

    Postup přípravy:
  • Sklenici vypaříme horkou vodou a vypláchneme 1 lžící octa, a ocet pak vylijeme.
  • Hermelín nakrájíme na osminky, cibuli na kolečka, ze zelí přes síto slijeme nálev, zelí dobře vymačkáme a pokrájíme nadrobno.
  • Do vypláchnuté jednolitrové sklenice (sklenice by měla mít průměr o něco větší než byl hermelín vcelku), střídavě naklademe ve vrstvách: cibuli, zelí, pokrájený hermelín, 1 - 2 lžičky zeleného pepře, cibuli, zelí atd. . ., až to ukončíme tenkou vrstvou zelí.
  • Na závěr zalijeme obsah sklenice slunečnicovým olejem, sklenici dobře uzavřeme a necháme v chladnu uležet 7-10 dní.

    Příklady použítí různého koření pro nakládání hermelínu:
  • S kořením při nakládání hermelínu, ale i jiných sýrů, se dají dělat opravdu kouzla, níže uvádím několik dalších tipů na směsí koření, které pak přinášejí specifickou chuť právě tomu "našemu" neopakovatelně naloženému hermelínu:
  • Provensálská směs - francouzská jemně aromatická chuť ze směsi voňavých bylinek s levandulí.
  • Gyros - řecká bylinková směs.
  • Adžika - mírně pikantní chuť, trochu do kysela a mírně nahořklá.
  • Harissa - ohnivě pálivá chuť s drcenými chilli papričkami.
  • Citrónový pepř - pepřová chuť s citrónem
  • Česnekový pepř - česneková chuť podpořená sezamovým semínkem a mletou hořčici).
  • Steakový pepř - chuť hrubě mletého pepře, ke kterému přidáme ještě cibuli a kapie.
  • Pařížský pepř - chuť směsi jemně drcených různých druhů pepřů s přídavkem papriky a malého množství cukru.

  • nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]