Hermelín nakládaný klasicky

Nakládaný hermelín - Potrefená husaSuroviny:
  • 4 hermelíny (nebo jiné sýry s bílou plísní na povrchu
  • 1-2 sušené chilli papričky
  • špetka soli
  • 8 stroužků česneku (4 rozmačkané a 4 nakrájené na plátky)
  • 1 červená cibule, na kolečka
  • 150 g nakládané kapie, scezené
  • 2 bobkové listy
  • 2 lžičky černého celého pepře
  • 1 lžička nového koření
  • 1 lžička jalovčinek
  • 4 nakládané feferony
  • rostlinný olej
    Postup přípravy:
  • Sýry podélně překrojíme napůl a řezné plochy polovin hermelínů pomažeme utřenou pastou ze čtyř stroužků a chilli papriček a přiklopíme druhou půlkou.
  • Zbylý česnek, plátky ze 4 stroužků, spolu s cibulí a ostatními surovinami (kořením) střídavě vrstvíme do sklenice příhodné velikosti.
  • Zalijeme olejem tak, aby bylo vše potopené, a uzavřeme
  • Necháme uležet asi tři dny při pokojové teplotě nebo aspoň pět dní v chladničce.
  • Podáváme obložené pikantní zeleninou, s pečivem a pivem

    Herr Metalín - vítěz soutěže
    »Herr Metalín" - je vítězným receptem druhého ročníku soutěže "Velká sýrová nakládačka" pořdaného na pražské Kampě. Soutěžilo se ve dvou kategoriích - o nejlahodnější nakládaný hermelín a nejvhlednější nakládaný hermelín. Vítězem kategorie nejlahodnější se stal hermelín plněný švetkami nazvaný "Herr Metalín". Byl pikantní, a přitom jemný, ve správné konzistenci a nehrál si na originál i když jim byl. Vítězný kousek patřil do rodiny hermelínů soutěžících za občanské sdružení META. Autorkami byly Zuzana Vodňanská a Linda Tutterová. Vítězství v kategorii o nejvzhlednější hermelín si rozdělily "Jelenin Jahodový" a "hermelín á la Kaplického knihovna"«.
    (Karolina Konečná, redaktorka časopisu "Apetit", červenec 2008)
    Suroviny:
  • 2 hermelíny
  • 150 g sušených švestek
  • 2 středně velké palice česneku
  • sůl
  • větvička čerstvého rozmarýnu (nebo podle chuti)
  • sladká paprika na poprášení
  • 2 hvězdičky badyánu
  • olivový olej na zalití
    Postup přípravy:
  • Hermelíny podélně rozkrojíme a připravíme náplň
  • Polovinu švestek najemno nasekáme, stejně tak jednu palici česneku, a společně utřeme do pasty. Ososlíme a přidáme nadrobno nasekaný čerstvý rozmarýn.
  • Důkladně promícháme a vzniklou pastu potřeme spodní kolečka obou hermelínů.
  • Přiklopíme vršky a jemně zmáčkneme.
  • Naplněné hermelíny dáme do čisté sklenice.
  • Proložíme je zbylými švestkami, česnekem nakrájeným na plátky, případně rozmarýnem, lehce posypeme paprikou a přidáme badyán.
  • Zalijeme dostatečným množstvím oleje, do kterého můžeme ještě vmíchat lžičku sladké papriky.
  • Přiklopíme víčkem nebo látkou připevněnou gumičkou a necháme zrát 4-5 dnů.
  • Neměl by zrát ani v ledničce, ani při pokojové teplotě, ideální je studená chodba nebo sklep.
    nahoru

    Hermelín nakládaný (dvě varianty dle fantazie)
    Suroviny:
  • hermelíny
    Na hospodsky říznou variantu:
  • různá ostrá koření (např. ďábelská směs, práškové chilli, různé druhy pepře, grilovací koření a pod. dle fantazie, vlastní chuti a odvahy), feferonky, česnek, cibule, olej
    Na decentnější variantu:
  • česnek na plátky
  • směs koření: rozmarýn, tymián, jalovec, pepř, paprika
  • bobkový list
  • feferonky
  • olej
    Příloha:pivo, chléb nebo pečivo
    Postupy přípravy:
    Hospodsky řízná varianta
  • Tato verze nakládaného hermelínu je vynikající pochoutka k pivu a proto používá palčivá koření a jejich směsi.
  • To vše střídavě naskládáme s podélně rozkrojeným sýrem do sklenice a zalejeme olejem a necháme pár dní rozležet.
  • Skladba surovin v této variantě vždy míří především k chuti výrazně palčivé, aby se hodně vypilo piva.
    Chuťově decentnější varianta
  • Tato varianta je méně řízná než uvedená hodspodská varianta a má mnohostrannější podobu, která je dokonce starší, než ona "hodspodsky řízná".
  • Hermelín podélně rozpůlíme, poklademe plátky česneku (jeden proužek na jednu půlku hermelínu) a posypeme směsí koření.
  • Směs koření připravíme v hmoždíři, kde spolu roztlučeme lžičku rozmarýnu, lžičku tymiánu, 15 kuliček jalovce a přidáme na špičku nože pepře a stejně tolik papriky.
  • Vše střídavě naskládáme s rozříznutými polovinami sýra do sklenice.
  • Vždy vnější plochou položíme na řeznout plochu, tj. nikoliv do původního tvaru a zalijeme kvalitním olejem.
  • Přidáme ještě dvě feferonky a dva bobkové listy a necháme rozležet tři čtyři dny.
  • Někdy v obou případech stačí rozležení v chladu jen 48 hodin).
  • Sýr nakrájíme na trojúhelníčky, podáváme jako jednohubky a zapíjíme vychlazeným pivem.

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]