(Karolina Konečná, redaktorka časopisu "Apetit", červenec 2008)
Suroviny:2 hermelíny150 g sušených švestek2 středně velké palice česnekusůlvětvička čerstvého rozmarýnu (nebo podle chuti)sladká paprika na poprášení2 hvězdičky badyánuolivový olej na zalití
Postup přípravy:Hermelíny podélně rozkrojíme a připravíme náplňPolovinu švestek najemno nasekáme, stejně tak jednu palici česneku, a společně utřeme do pasty. Ososlíme a přidáme nadrobno nasekaný čerstvý rozmarýn.Důkladně promícháme a vzniklou pastu potřeme spodní kolečka obou hermelínů. Přiklopíme vršky a jemně zmáčkneme.Naplněné hermelíny dáme do čisté sklenice. Proložíme je zbylými švestkami, česnekem nakrájeným na plátky, případně rozmarýnem, lehce posypeme paprikou a přidáme badyán.Zalijeme dostatečným množstvím oleje, do kterého můžeme ještě vmíchat lžičku sladké papriky.Přiklopíme víčkem nebo látkou připevněnou gumičkou a necháme zrát 4-5 dnů. Neměl by zrát ani v ledničce, ani při pokojové teplotě, ideální je studená chodba nebo sklep.
nahoru
Hermelín nakládaný (dvě varianty dle fantazie)
Suroviny:hermelíny
Na hospodsky říznou variantu:
různá ostrá koření (např. ďábelská směs, práškové chilli, různé druhy pepře, grilovací koření a pod. dle fantazie, vlastní chuti a odvahy), feferonky, česnek, cibule, olej
Na decentnější variantu:
česnek na plátkysměs koření: rozmarýn, tymián, jalovec, pepř, paprikabobkový listfeferonkyolej
Příloha:pivo, chléb nebo pečivo
Postupy přípravy:
Hospodsky řízná variantaTato verze nakládaného hermelínu je vynikající pochoutka k pivu a proto používá palčivá koření a jejich směsi.To vše střídavě naskládáme s podélně rozkrojeným sýrem do sklenice a zalejeme olejem a necháme pár dní rozležet. Skladba surovin v této variantě vždy míří především k chuti výrazně palčivé, aby se hodně vypilo piva.
Chuťově decentnější variantaTato varianta je méně řízná než uvedená hodspodská varianta a má mnohostrannější podobu, která je dokonce starší, než ona "hodspodsky řízná".Hermelín podélně rozpůlíme, poklademe plátky česneku (jeden proužek na jednu půlku hermelínu) a posypeme směsí koření.Směs koření připravíme v hmoždíři, kde spolu roztlučeme lžičku rozmarýnu, lžičku tymiánu, 15 kuliček jalovce a přidáme na špičku nože pepře a stejně tolik papriky.Vše střídavě naskládáme s rozříznutými polovinami sýra do sklenice. Vždy vnější plochou položíme na řeznout plochu, tj. nikoliv do původního tvaru a zalijeme kvalitním olejem.Přidáme ještě dvě feferonky a dva bobkové listy a necháme rozležet tři čtyři dny.Někdy v obou případech stačí rozležení v chladu jen 48 hodin).Sýr nakrájíme na trojúhelníčky, podáváme jako jednohubky a zapíjíme vychlazeným pivem.
nahoru
ZPĚT do kapitoly
HOME