Smažené pokrmy z rostlinného masa ROBI
(K. Koudelka, Zdeněk Labský: "Malá kuchařka z Robi masa")

Řízek smažený - Řízek pařížský - Plněné řízky - Moravský řízek - Čevabčiči
- Sekaná - Kombinované čevabčiči - Kombinovaná sekaná

ROBI řízek smažený
Suroviny:
  • 10 ks plátků ROBI
  • 100 g hladká mouka
  • 300 g strouhanky
  • 3 vejce
  • 200 ml mléka
  • sójová omáčka, koření: vegeta, pepř, sůl, aj.
  • citrón
  • olej na smažení

  • (1785 kJ/porci)
    Postup přípravy:
    Jde opět o klasické smažení robi plátku "jako řízku".
  • Plátky robi nejprve ochutíme buď pouhým osolením a opepřením, nebo použitím i jiného koření dle fantazie
  • Soporučuje se krátce marinovatnapř. v roztoku sójové omáčky a vína a pod.
  • Obalíme jako řízek a prudce usmažíme do zlatohněda.
  • Podáváme pokapané citrónovou šťávou nebo s bramborem.
    nahoru

    ROBI řízek pařížský
    Suroviny:
  • 10 ks plátků ROBI
  • 200 g mouky polohrubé
  • 200 ml mléka
  • 3 vejce
  • 150 g hrášku
  • 150 g šunky
  • vegeta, sójová omáčka, koření: pepř, sůl, aj,
  • olej na smažení
  • citrón
    (1900 kJ/porci)
    Postup přípravy:
    Jde klasické smažení "jako řízku" v těstíčku.
  • Těstíčko připravíme smícháním mléka mouky a vejce, do kterého můžeme, ale nemusíme vvmíchat zelený hrášek a na nudličky nakrájenou šunku.
  • Případně můžeme těstíčko okořenit a aromatizova např. sójovou omáčkou, vegetou, kari kořením aj.
  • Plátky opět ochutíme, obalíme v těstíčku a podáváme s brambory a citrónem.
    nahoru

    ROBI řízek plněný
    Suroviny:
  • 10 ks plátků ROBI
    Na ochucení:
  • vegeta, sójová omáčka, koření: pepř, sůl, aj.
    Náplň na plněné řízky:
  • 150 g žampionů
  • 100 g pórku
  • 3 vejce nebo uzenina
  • 150 g hrášku
    Náplň na pastýřský řízek:
  • 10 g sýru
  • 10 koleček salámu
  • olej na smažení
  • citrón

  • (1873 kJ/porci) a (2198 kJ/porci)
    Postup přípravy:
    Příprava plněných plátků:
  • Ochucené plátky můžeme plnit různě, např. podušenými žampiony, pórkem, vejcem, směsí hrášku a uzeniny, uzeniny a vajec,zeleninovým lečem, uzeninou a sýrem apod.
  • Naplněné plátky přehneme a spíchneme párátkem.
  • Pak je můžeme smažit v trojobalu nebo zapékat se sýrem, s omáčkami, ovocem a pod.
    Příprava pastýřského řízku:
  • Vybereme si tenký plátek a nebo silnější prořízneme, ochutíme.
  • Vložíme nebo přiložíme plátek uzeniny a sýra a usmažíme v těstíčku.
    nahoru

    ROBI moravský vegetariánský řízek
    Suroviny:
  • 10 ks plátků ROBI
  • 5 ks vajec
    Na ochucení:
  • vegeta, česnek sójová omáčka
  • pepř, sůl, aj.
    Na náplň:
  • 3 ks vajec
  • 100 g pórku
  • 100 g kapie
  • 100 g žampionů
  • zelený hrášek
    Na trojobal:
  • 200 ml mléka
  • 100 gl mouky
  • 50 g mouky
  • olej na smažení

  • (2081 kJ/porci)
    Postup přípravy:
  • Plátky očištěných žampionů, pórku, kapie a zelený hrášek na oleji orestujeme a vmícháme 3 vejce do zhoustnutí.
  • Tence vyválené robi nakrájíme na obdélníčky, které osolíme, potřeme česnekem, ochutíme vegetou a naplníme směsí.
  • Přehneme, podle potřeby spíchneme párátky, máčíme v těstíčku vyrobeném ze zbylých 2 vajec, mléka a mouky.
  • Smažíme v horkém tuku dorůžova.
  • Podáváme s bramborovým salátem, nebo bramborem a salátem z čerstvé zeleniny.
    nahoru

    B) SMAŽENÉ MLETÉ ROBI

    ROBI čevabčiči
    Suroviny:
  • 800 g mleté ROBI
  • 3 vejce
  • 30 g mletá papriky
  • 1 cibule
  • 150 g strouhanky
    Koření na ochucení:
  • vegeta,mletý pepř, sůl, případně sójová omáčka aj.
  • olej na pečení
    (810 kJ/porci)
    Postup přípravy:
    Příprava plněných plátků:
  • Mleté maso dobře promíchámes vejci, strouhankou, mouku, kořením a jemně krájenou cibulí.
  • Dochutíme a tvoříme válečky - 3 ks na porci, které na oleji v troubě upečeme.
  • Pečeme jen krátce, abychom porce nevysušili.
  • Podáváme s hořčicí, na kolečka nakrájenou cibulí a tatarskou omáčkou nebo kečupem.
  • Příloha brambory v jakékoliv úpravě.
    nahoru

    ROBI sekaná
    Suroviny:
  • 800 g mletého ROBI
  • 4 vejce
  • 50 g česneku
  • 1 větší cibule
  • hladká mouka
  • strouhanky
    Koření na ochucení:
  • glutasol, majoránka,mletý pepř, sůl, drcený kmín, případně sójová omáčka aj.
  • olej na pečení nebo vepřová bránice
    (610 kJ/porci)
    Postup přípravy:
  • Mleté maso promícháme s vejci a kořením.
  • Cibuli jemně nakrájíme nebo pomeleme.
  • Konzistenci směsi upravíme strouhankou a moukou.
  • Ze směsi vytvoříme šišky a upečeme případně usmažíme.
  • Podáváme s brambory nebo se zelím a knedlíkem.
    nahoru

    C) SMAŽENĚ KOMBINOVANĚ POKRMY S ROBI
    Kombinované čevabčiči
    Suroviny:
  • 400 g mletého ROBI
  • 100 - 150 g vepřového nebo hovězího masa
  • sůl a pepř
  • mletá paprika, jedno vejce
  • jedna lžíce sušeného mléka
  • hořčice
  • strouhanka
  • olej
    Postup přípravy:
  • Do směsi mletého rostlinného a živočišného masa ( 4 : 1 hm.) přidáme 2 lžíce studené vody a mírně osolíme.
  • Přidáme sušené mléko, vejce, hořčici a mletou papriku, dobře promícháme.
  • Dochutíme a podle potřeby přidáme strouhanku, tvoříme válečky o průměru 1,5 cm, které osmažíme na mírně rozpáleném oleji.
  • Při podávání ozdobíme na kolečka nakrájenou cibulí.
    nahoru

    Kombinované sekaná s vepřovým masem
    Suroviny:
  • 500 g mleté ROBI
  • 500 g vepřového masa (bůček, ořez nebo plecko)
  • 3 vejce
  • sůl, mletý pepř
  • majoránka, kmín, vegeta
  • cibule
  • česnek
  • strouhanka
  • polohrubá mouka
    (1340 kJ/porci)
    Postup přípravy:
  • Do směsi mletého rostlinného masa přidáme polohrubou a strouhanku až vytvoříme tužší hmotu.
  • Pak vmícháme mleté vepřové maso, ochutíme třeným česnekem, jemně sekanou cibulí, drceným kmínem, pepřem, majoránkou, špetkou vegety a soli.
  • Zamícháme a vytvoříme šišky nebo karbanátky, vepřenky, čevabčiči a upečeme.
  • Sekaná je ideální upečená ve vepřové síťce (bránici).
  • Vepřenky podáváme na topince potřené hořčicí a sypané sekanou cibulí nebo pórkem.
  • Tuto sekanou můžeme použít k plnění paprikových lusků, kapustových a zelných listů apod. Doporučovaný poměr živočišného masa a robi je 1 : 1 hm.d.
    nahoru
    Na obsah kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]