Dušené pokrmy z rostlinného masa ROBI
(K. Koudelka, Zdeněk Labský: "Malá kuchařka z Robi masa")
Španělský ptáček - Plátky na žampionech - Plátky po orientálsku
- Bramborový guláš - ROBI po selsku - Dietní ragů
A) DUŠENÉ PLÁTKY - ZÁVITKY
Španělský ptáček ROBI
Suroviny:4 ks plátků ROBIsalámslaninacibule mrkev, sterilovaný okurekhořčice sůlnové koření
Příloha: rýže
Postup přípravy:Robi plátek rozmrazíme a pokud je silnější, tak jej podélně rozřízneme, rozložíme a potřeme hořčicí, pak osolíme a opepříme. Na ochucený plátek položíme okurek, salám, slaninu, proužek mrkve a čtvrtku menší cibule. Postupujeme úplně stejně, jako jsme zvyklý při přípravě "normálních" ptáčků - plátek pak stočíme a sepneme jehlou nebo párátkem. Hotový závitek ještě posypeme tlučeným novým kořením a mletým pepřem. Tyto závitky však už jen prohříváme podobu 10 - 15 minut v mírné troubě a pak je zalijeme odděleně připravenou šťávou. Při podávání je necháme v této šťávě ještě asi 10 minut prohřát a nasáknout její chutí.
Příprava šťávy:
Nakrájíme slaninu na drobné kostičky a opečeme na rozpálené pánvi, přidáme drobně nakrájenou cibuli, zapražíme moukou a zalijeme vývarem nebo studenou vodou, povaříme, ochutíme hořčicí, nebo vodou z okurek.
Poznámka DDK: - lze použít i dobrou značku instantní šťávy k masům v sáčku.
nahoru
ROBI plátky na žampionech
Suroviny:10 ROBI plátků500 g žampionů200 g cibule100 g hladké mouky200 g olejemasoxkmín, mletý pepř, sůl
Příloha: rýže, brambory, zeleninový salát
Postup přípravy:Na oleji osmahneme drobně nakrájenou cibuli dorůžova. Přidáme na plátky krájené žampiony, krátce podusíme, mírně zaprášíme hladkou, osmahneme a zalijeme vývarem z masoxu a povaříme asi 20 minut. Ochutíme solí a pepřem a špetkou drceného kmínu. Ochucené plátky robi vešťávě krátce prohřejeme.
Poznámka DDK:
- misto masoxu a lze použít instantní šťávu k masům ze sáčku, dobré značky
nahoru
ROBI plátky po orientálsku
Suroviny:10 ks ROBI plátků300 g žampionů300 g zelené a červené papriky300 g cibule150 g kečupu50 g česneku150 ml červeného vína
vývar z kostkyna dochucení: worcester, vegeta, sůl200 g olej
Příloha: hranolky, krokety
Postup přípravy:
Na tuku prohřejeme ochucené plátky robi a vyjmeme. Do pánve přidáme nakrájené žampiony, na nudličky nakrájenou papriku, cibuli, kečup, rozetřený česnek a zastřikneme červeným vínem a troškou vývaru. Ochutíme solí, worcesterem a špetkou vegety. Touto směsí přelijeme opečené plátky
nahoru
B. GULÁŠE a RAGÚ
ROBI bramborový guláš
Suroviny:500 g ROBI nudličky1000 g brambory150 g slaniny200 g cibule50 g rajský protlak20 g sladká paprika (prášek)vývar z kostky150 g hladká mouka (střídka chleba)2 - 3 stroužky česnekukoření: kmín, majoránka, vegetaolej
(1320 kJ/porci)
Postup přípravy:Slaninu nakrájíme na kostičky, osmahneme a na ní zpěníme drobně nakrájenou cibuli. Přidáme rajský protlak, sladkou papriku., krátce orestujeme a zalijeme vývarem. Vložíme na kostičky krájené syrové brambory vaříme do poloměkka. Ochutíme solí, kmínem, pepřem, česnekem a majoránkou. zahustíme jíškou z mouky a oleje, případně střídou z chleba. Na konec přidáme ROBI nudličky a brambory dovaříme.
nahoru
ROBI po selsku
Suroviny:10 ROBI plátků1 cibulečesnekvegetainstantní šťáva k vepřovému masusádlo
(995 kJ/porci)
Postup přípravy:Cibuli jemně nakrájíme a osmahneme na sádle. Mírně zalijeme vodou, přidáme instantní šťávu, povaříme. Dochutíme česnekem a kmínem a vložíme plátky které zde prohřejeme. Podáváme se zelím a knedlíkem.
nahoru
ROBI dietní ragů
Suroviny:1000 g ROBI nudliček300 g květáku200 g mrkve100 celeru200 g zelený hrášek200 g žampionůjíška na máslevývar ze zeleninykyselá smetanana ochucení:vegeta, pepř, sůl, muškátový květ,citrónová šťáva aj.pažitka nebo pórek
(2047 kJ/porci)
Postup přípravy:Kořenovou zeleninu a květák uvaříme. Na másle si připravíme světlou jíšku, zalijeme vývarem a kyselou smetanou a důkladně provaříme. Do provařené omáčky přidáme nakrájenou uvařenou zeleninu, růžičky květáku, hrášek, nudličky ROBI. Ochutíme muškátovým květem, vegetou solí, pepřem a šťávou z citrónu pokud je třeba. Při podávání posypeme pažitkou nebo pórkem.
nahoru
Na obsah kapitoly
HOME