Sójová mouka, vločky, proteinové koncentráty a lecithin

Při zpracování se sójové boby opláchnou, nechají se popraskat a odstraní se slupka. Dále je z nich vylisován sójový olej, po kterém zbudou "odtučněné vločky".
Odtučněné vločky se používají pro výrobu "odtučněné sójové mouky". Bílkoviny izolované z odtučněních vloček jsou tzv. "sójové proteinové koncentráty (izoláty)". Jsou to vysoce koncentrované sojové produkty obsahující cca 92% bílkovin.
Tyto sójové koncentráty obsahují největší množství proteinů ze všech sojových výrobků a patří k velice stravitelným zdrojům aminokyselin (stavebních kamenů bílkovin nezbytných pro udržování života a růstu člověka.)
Ze sójového oleje je extrahován lecitin. Používá se v potravinářském průmyslu jako emulgátor ve výrobcích s vysokým obsahem tuků a olejů. Rovněž podporuje jejich stabilizaci, krystalizaci a působí jako antioxidační činidlo a slouží k tzv. "spattering control" tj. střikovací kontrole. Práškový lecithin lze zakoupit v prodejnách zdravé výživy.
Odkazy:
  • Léčebný účinek lecithinu
    nahoru
    Na obsah kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]