Sójové klíčky

Naklíčením bobů roste v nich obsah vitamínů a dalších látek. Jedna lžíce 3 - 4 denních klíčků má hodnotu 100 mg vitaminu C a ze šálku sóji získáme 4 - 5 šálků klíčků. Můžeme je nakličovat i doma podle následujícícho postupu:

Pěstování sójových klíčků
Sójové boby namočíme do přebytku vlažné vody na dobu 12 hodin. Potom vodu slijeme a semena dáme mezi dvě vrstvy nasáklé buničité vaty. Denně je promýváme vlhčíme. Za 3-6 dní sklízíme klíčky. Sójových klíčků nepojídáme často a mnoho, spíše tak l-2 lžíce denně. Sója obsahuje totiž přes všechny prospěšné složky jednu diskutabilní - rostlinné hormony "fytoestrogeny", které snižují plodnost u mužů. Sójové klíčky používáme do čínských pokrmů, salátů spolu s ovocem. Také se konzervují ve slaném nálevu nakrájené na větší kousky či na nudličky nebo se pro místní potřebu suší či udí.

Obložené toasty se sójovými klíčky
Suroviny:
  • 4 lžíce sójových klíčků
  • 8 toastů (veka, chléb)
  • máslo
  • 2 stroužky česneku
  • sůl a pepř
  • 4 plátky sójového salámu tofu
  • 4 plátky sýra (eidam a pod.)
  • lžička sezamových semínek
  • petržel nebo řeřicha na ozdobu

  • Postup přípravy:
  • Sójové klíčky omyjeme a dáme dáme okapat a opečeme je krátce na oleji.
  • Chléb (toast) potřeme máslem, utřeným česnekem, nahoru umístíme lžíci opečených klíčků, posolíme, opepříme, položíme plátek sójového salámu tofu, petrželku nebo řeřichu.
  • Zakončíme překrytím plátkem sýra a posypáním trochou sezamových semen.
  • Prudce grilujeme, až se sýr roztaví a sezamové semena se opraží.
    nahoru
    Na obsah kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]