ROBI - rostlinná bílkovina
(Karel Koudelka, Zdeněk Labský: "Malá kuchařka z ROBI masa", informace výrobce, osvědčení akreditovaných laboratoří)

Rostlinná bilkovina, neboli maso ROBI - je na rozdíl od sójového masa, kde jsou základem bílkoviny z luštěnin, vyráběno ze směsi rostlinných bílkovin, především pšeničných a rýžových bílkovin, pšeničných klíčků a červené řepy. Tato směs je tepelně upravována a proto obsahuje pouze minimální množství mikroorganismů. Neobsahuje žádné živočišné bílkoviny, cholesterol, sóju ani syntetická barviva a konzervanty! Rostlinné maso Robi je ideální jako úplná nebo částečná náhrada masa ve všech pokrmech, které obvykle připravujeme. Maso připomíná svým vzhledem, ale především i chutí. Podle stanoviska dietologa a akreditovaných laboratoří splňuje zhlediska kulinářského i nutričního požadavky moderní výživy a jejím zdravotním a dietním požadavkům.
Je na trh dodáváno ve čtyřech variantách jako a) sekaná, b) plátky, c) nudličky d) hotová jídla (čína, karbanátky). Upravuje se téměř stejným způsobem jako maso, tj. krátkodobým vařením, dušením, smažením. Navíc lze je použít i za studena např. do salátů. Důležitou předností je také nízká cena ve srovnání s normálním masem ( 52 - 76 Kč/kg dle velikosti balení, 1992).

Složení ROBI masa (%):

voda = 64,8 - 68,4 %; sušina = 31,6 - 35,2 %; bílkoviny = 19,8 - 21,9 %; tuky = 0,03 - 0,05 %; minerální látky =1,11 - 1,45 % sacharidy = 10,07 - 11,45 %
Energetická hodnota = 556 kJ/100 g !
- pro srovnání: hovězí maso = 860 kJ/100 g a vepřové maso = 1500 kJ/100 g

Díky uvedenému složení je jeho konzumace vhodná k prevenci onemocnění srdce a cév (nižší celková energetická hodnota pokrmu a především nasycených mastných kyselin), k redukčním dietám, pro diabetiky a prevenci předčasných sklerotických změn a potíží zejména dolních končetin (dna). Robi maso je tedy výhodné pro dietní a vegetariánská jídla, kulinářské speciality, saláty aj.

Zásady přípravy - neboli DESATERO ROBI:
  • Po rozmrazení doporučujeme plátky i krájené ROBI před přípravou propláchnout studenou vodou a nechat dobře okapat.
  • Smažíme-li plátky v těstíčku či trojobalu, vkládáme je již do rozpáleného tuku o teplotě v rozmezí 170 - 190°C. Rychleji tak získají požadovanou barvu, jsou křehké a nenasáté tukem.
  • Při dochucování česnekem je nejvhodnější čerstvě utřený (rozmačkaný) česnek se solí.
  • Před jakoukoliv úpravou maso ochutíme (je jen mírně slané) dle záměru jídla, případně necháme v lednici 1 - 2 hodiny marinovat.
  • Při přípravě tlačenky či aspiků je potřeba dobře ochutit ROBI již v macerátu, následné dochucování je málo účinné.
  • Plátky můžeme podávat se všemi známými omáčkami, nebo dušenou či zadělávanou zeleninou. Ochucené, případně i marinované plátky jen krátce prohřejeme v omáčce - nevaříme je již a podáváme s přílohou.
  • Na "čínu" či zeleninu vkládáme nakrájené proužky až do již hotové a prohřáté směsi.
  • Při přípravě směsí s jiným masem je přidáváme až do skoro tepelně hotových surovin a jem krátce spolu podusíme.
  • Tepelně ROBI zpracováváme vždy krátce, nevaříme a pokud možno používáme i za studena např. na saláty.
  • Neomezujeme nijak vlastní fantazii a experimentujeme.

    V příslušném oddílu této kapitoly "Recepty z rostlinného masa ROBI" jsou uvedeny některé praktické příklady využití masa ROBI.

    Recepty z masa ROBI na DDK:
  • Robi tatarský biftek a tlačenka
  • Robi dušené pokrmy
  • Robi smažené pokrmy
  • Robi saláty a pomazánky
    Další podrobnosti lze získat na stránkách výrobce EUROBI s.r.o. Újezd u Brna.

    Mně chutnaly plátky ROBI:
  • - v trojobalu tj. připravené jako řízek s brambory
  • - okořeněné, obalené jen v mouce a pak krátce prohřáté (2 - 3 minuty) na malém množství oleje s omáčkou nebo jen bramborami
  • - jenom prohřáté a zalité smetanovou omáčkou: koprovou, žampionovou a to třeba jen ze sáčků, vylepšenými smetanou aj. Maso Robi jen položíme do horké hotové omáčky a necháme je natáhnout tou dobrotou.
  • - jako přídavek k masu do guláše či polévek. Zejména místo kabanosu do bramborového guláše,
  • - do gratinovaných zapečených brambor místo uzeniny,
  • - nakrájené na nudličky do zeleninového salátu.
  • - na kostičky pokrájené do salátu z čínského zelí a pod.
    nahoru
    Na obsah kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]