Ruské pirohy
("Svět kuchyně" číslo 38, str. 5, 2002, ruská kuchyně)

Ruské pirohy, foto zdroj Suroviny:
Na těsto:
  • 350 g hrubé nebo polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • 1 lžičky soli
  • 1/2 šálku vlažné vody
    Na náplň:
  • 500 g uvařených brambor
  • 150 g tvarohu
  • 1 vejce
  • 1 cibule
  • 50 g másla
  • sůl a pepř


  • Postup přípravy:
    Příprava nádivky pirohů:
  • Uvařené vychladlé brambory a tvaroh umeleme. Přidáme vejce, promícháme. Nasekanou cibuli osmahneme na másle, necháme vychladnout a vmícháme do směsi. Chuť nádivky zdůrazníme osolením a opepřením.
    Příprava těsta na pirohy:
  • Mouku prosejeme na vál, uděláme v ní důlek. Do důlku rozklepneme vejce a prohněteme s moukou. Pak postupně přidáváme celkem půl šálku vlažné vody a rukama zaděláme těsto
  • Hotové hladké těsto rozdělíme na čtyři části. Tři díly odložíme a přikryjeme utěrkou, aby neoschly.
    Plnění pirohů nádivkou:
  • Z prvního dílu vyválíme tenkou placku a sklenicí nebo kulatou formičkou vykrájíme kolečka. Na každé kolečko dáme jednu lžičku připravené nádivky (viz výše), v polovině přeložíme a okraje pečlivě spojíme. Stejným způsobem zpracujeme zbytek těsta. Pirohy slepujeme postupně a ty které jsou již hotové přikryjeme lněnou utěrkou nebo fólií, aby neoschly, než je začneme vařit.
    Uvaření pirohů
  • V hrnci uvedeme do varu 1,5 litrů osolené vody. Opatrně vkládáme připravené pirohy a vaříme je asi 2-3 minuty, až vyplavou.
    Podávání pirohů:
  • Pirohy podáváme se škvarky, s rozpuštěným máslem nebo s kysanou smetanou.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]