Jablšpek z listového těsta
(Věra Hrubá, recept ze soutěže časopisu Vlasta, 1973)

Suroviny na 4 porce:
  • 1 balení listového těsta
  • 50 g tuku na smažení
    Na náplň:
  • 100 g anglické slaniny
  • 2 rajčata, oloupaná a nakrájená na čtvrtky
  • 1 cibule
  • 1 sladké větší jablko, oloupané, na plátky
  • trochu koření: pepř nebo oregano
  • vegeta, na špičku nože
  • sůl
  • 1 rozkloktané vejce na potření před pečením


  • Postup přípravy:
    Těsto rozválíme na tenký plát. Z plátu vykrájíme čtyři kolečka podle čajového talířku a položíme je na tukem vymazaný plech.
    Připravíme jablkovou náplň (viz níže), kterou když vychladne klademe doprostřed těstových koleček. Do každého stačí dát jednu polévkovou lžici náplňové hmoty. Kraje naplněných koleček potřeme vodou a ze tří stran přehrneme přes nádivku a k sobě silně stiskneme do uzlíčku či pyramidy. Každý uzlíček potřeme rozkloktaným vejcem, vložíme do předehřáté trouby a za střední teploty (180°C) počkáme asi 30-35 minut až se z nich stane tepelnou proměnou božský "jablšpek".
    Připrava náplně:
    Na těžší pánvi rozpálíme malé množství tuku na smažení a na něm osmahneme během 2-3 minut kostičky nakrájené slaniny do zlatavé krásy. Přidáme čtvrtky rajčat, nakrájenou cibuli a plátky jablíčka. Společně podusíme další 2-3 minuty. Směs necháme vychladnout a pak plníme na plechu připravená těstová kolečka (viz výše).

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]