Maďarská palačinka - Palacsinta
(Arnikó Gergely: "Culinaria Hungaria", Culinaria Könemann, Cologne 1999, maďarská kuchyně)
Palacsinta - neboli palačinka či lívanec je v Maďarsku velmi oblíbená. Její původ není úplně znám. Nejpravděpobněji se vyvinula z římského malého koláčku zvaného "plazenta", který byl konzumován jako chléb. Palačinky jsou obecně nabízeny v širokém spektru chutí, jak sladké či slané. Mohou být předkrmem, hlavním chodem i dezertem. Vedle důvěrně známého kulatého tvaru, jsou dělány i podlouhlé jako těstoviny nebo v podobě malých koláčů, jsou pečeny jako chléb nebo smaženy na oleji či fritovány v oleji. Co dělá tyto rychlé pochoutky tak populární u všech vrstev obyvatel je jejich snadná dosažitelnost z hlediska surovin, pracnosti a nízká jejich nízká cena. Palačinky pojídáme teplé. Pro noblesní konzumaci vhodná jen vidlička, kterou ji krájíme na menší kousky. Ostatní běžní konzumenti se tím nemusí trápit a použíjí k tomu stejně ještě nůž. Ideální pro přípravu palačinek je hlubší (3 cm) železná pánev s dlouhou rukojetí a se zaobleným přechodem ode dna do okraje. Novou pánev je třeba nejdříve před prvním použitím "zajet". Děláme to tak, že na ní upečeme palačinku, ale tu necháme trochu připálit (ovšem ta není určena ke konzumaci!). Pánev změní barvu dna i stěn až na tmavohnědou téměř černou. Pak pánev vytřeme houbou namočenou ve vodě a sapónu. Nakonec ji opláchneme čistou vodou a dobře vysušíme. Pánve po babičce jsou proto na palačinky nejlepší. Palačinky se dají snadno připravovat i na teflonové pánvi, ale ty už nejsou tak dobré.
Těsto na maďarské palačinky I
Suroviny pro 10 palačinek:
  • 200 g (1 1/2 šálku) mouky
  • špetka soli
  • 2 vejce
  • 250 ml (1 šálek) mléka
  • 2 lžičky cukru (není nutný)
  • 100 ml (necelý 1/2 šálek) sodové vody
  • olej na smažení


  • Postup přípravy:
    Smícháme mouku, sůl, vajíčka a mléko a vytvoříme hladké těsto. Do těsta nalijeme sodovou vodu, které zhoustne a stane se krémovitým. Potřeme pánev trochou oleje a naběračkou nalijeme malé množství těsta na pánev. Těsto rozlijeme po celém dnu pánve její nakláněním a palačinku usmažíme z obou stran, na silném ohni. Použitím obracečky nebo podobného zařízení palačinku podebereme a umístíme na nahřátý talíř. Opět pomažeme dno pánve oleje, dáme pozor, aby nechytil olej od plamene a pokračujeme v popsaném již postupu až do vypotřebování všeho těsta a sil.
    nahoru

    Těsto na maďarské palačinky II
    Suroviny pro 12-15 palačinek:
  • 250 g (2 šálky) mouky
  • špetka soli
  • 3 vejce
  • 200 ml (3/4 šálku) mléka
  • 3 1/2 lžičky oleje
  • 2 lžičky cukru (není nutný)
  • 150 ml (asi 2/3 šálku) sodové vody


  • Postup přípravy:
    Smícháme mouku a sůl. Přidáme vajíčka, mléko a téměř většinu nachystaného oleje. Přidáme cukr pokud chceme palačinky plnit sladkou náplní. Všechny suroviny dobře rozšleháme, vytvoříme hladké těsto bez hrudek a nakonec přidáme sodovou vodu, abychom získali krém. Těsto necháme odpočinout 10 minut a potom začneme smažit palačinky. Jestliže se během stání těsto příliš zhoustne, zředíme je malým množství sodové vody nebo mléka. Poněvadž těsto obsahuje olej stačí namazat pánev pouze jednou, pro první palačinku.

    Některé oblíbené varianty maďarských palačinek
  • Almás palascinta: - do těsta přidáme nastrouhané jablko.
  • Diás palascinta: - palačinka pomazaná oříškovou náplní a srolovaná.
  • Gesztenyés palacsinta csokoládéöntettel: - palačinka naplněné kaštanovou náplní a po přeložení politá rozpuštěnou čokoládou.
  • Lekváros palscinta: - palačinka s meruňkovou marmeládou a po srolování posypaná práškovým cukrem.
  • Kakaós palascinta: - palačinka posypaná směsí práškového kakaa s cukrem.
  • Rakott palascinta: - na talíř naskládáme 9 palačinek přičemž každou postupně potíráme vrstvou drcených oříšku, tvarohem, marmeládou a nastrouhanou čokoládou atd. Nahoru umístíme tuhý bílkový sníh s cukrem a zapečeme vše při nízké teplotě dozlatova (jako bezé).
  • Szentgyörgyhegyi palacsinta: - palačinka naplněná ořechovým krémem, zarolovaná a na povrchu potřená směsí rozšlehaného vajíčka s mlékem a zapečená.
  • Túrós palacsinta: - palačinka srolovaná s tvarohovou náplní nahoře s kyselou smetanou a zapečená.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]