Zelníky nadívané podle Magdaleny Dobromily Rettigové
(Juliana Fialová: Česká kuchařka, str. 252, Merkur Praha, 1957, česká kuchyně)
Zelníky, zelňáky - tradiční pečivo v několika oblastech naší republiky. Jedná se o pečivo z kynutého těsta s čerstvým nebo kyselím zelím, které muže tvořít buď jejich nádivku (nadívané zelníky) nebo je kyselé zelí rozmíchané přímo do těsta (plněné zelníky) a z něho vytvořené placičky jsou upečeny. Mohou být vhodnou přílohou k polévkám, salátům. Na "Českých dnech", pořádaných pravidelně začátkem každého roku ve městě Taboře v Jižní Dakotě (USA), jsou vždy velmi oblíbeným zbožím. Spořádá se jich velké množství jako koktejlové křupavé sušenky s dobrým pivem nebo samostatně potřené pikantní hořčicí a nahoře s položenými plátky polské uzeniny nebo klobásky. Tento předpis uvádím na jiném místě této kapitoly.
Suroviny:
  • 1/2 kg hrubé mouky
  • 2-3 žloutky
  • 30 g droždí
  • 2 lžíce cukru
  • asi 1/2 l mléka
  • 50 g másla
  • sůl
  • Na náplň:
  • 1 lžíce másla
  • 1/2 malé hlávky zelí
  • sůl a pepř
  • trochu cukru
  • trochu smetany nebo mléka
  • Postup přípravy:
    Z poloviny mléka (500 ml) lžičky cukru a droždí zaděláme kvásek. Vykynutý přidáme k mouce, přimícháme změklé máslo, žloutky, sůl, cukr a vlahým mlékem zaděláme těsto husté jako na koláče. Dobře je vypracujeme a dáme kynout. Z vykynutého těsta vyválíme tenký plát, vykrájíme kolečka, naplníme je zelnou nádivkou a druhým kolečkem nádivku přikryjeme. Okraje stiskneme a znovu vykrojíme. Zelinky klademe na pomaštěný plech, necháme je vykynout a před vložením do trouby je potřeme máslem. Jakmile začnou žloutnout, obrátíme je, potřeme máslem i druhou stranu a dopečeme.
    Příprava náplně:
    Zelnou hlávku rozebereme, listy spaříme a dobře vymačkáme vodu. Na rendlíku rozpustíme máslo, přidáme hrubě usekané zelí, mírně je osolíme, osladíme, opepříme a dusíme doměkka. Podle potřeby přilijeme trochu smetany nebo mléka a náplň necháme vychladnout. Když připravíme těsto na zelníky bez másla, po vykynutí je naplníme vykrájíme, necháme vykynout, tak je můžeme usmažit a připravit tak "zelníky smažené".
    nahoru

    Zelníky nadívané z Holubova u Krumlova
    Suroviny:
  • 500 g výběrové mouky
  • 30 g droždí
  • 1 lžička cukru na kvásek
  • 100 g tuku
  • asi 1/4 l mléka
  • sůl
  • muškátový květ
  • 1 vejce na potření
  • sůl a kmín na posypání
    Na náplň:
  • 400 g hlávkového bílého zelí, podušeného - ochuceného a vymačkaného.

    Postup přípravy:
    Nejprve uděláme kvásek z droždí, cukru, malého množství mouky a vlažné vody. Pak vymícháme obvyklým způsobem těsto hustší než na buchty a dáme kynout. Když se objem těsta zvětší na dvojnásobem, těsto srazíme, rozmícháme a rozdělíme na stejné kousky, které rozmáčkneme na placičky. Naplníme zelnou nádivkou a uzavřené naplněné "vdolečky" klademe na vymaštěný plech. Potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypané solí a kmínem, necháme ještě chvíli kynout a dáme péci (180-190°C) až do zlatavé barvy. Chutnají teplé i studené.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]