Italská pizza
(Dale Sniffer:"Let's eat", seriál BBC2 na TV MAX1, 1999)
Suroviny
Na těsto:
  • 4 šálky mouky
  • 14 g droždí
  • 1 lžíce cukru na kvásek
  • 2 lžíce oleje
  • sůl
  • pepře
  • sušená majoránka
  • bazalka
  • Na povrchovou vrstvu - topping:
  • rajský protlak
  • parmazán
  • oregáno
  • žampiony (nemusí být)
  • hodně mortadely nebo jiného měkkého sýra
    Na ozdobu po upečení:
    ančovičky, sýr parmazán, čerstvá bazalka, sušená majoránka, opečený lilek

  • Postup přípravy:
    Z droždí, teplé vody a cukru připravíme během asi během 10 - 15 minut obvyklým způsobem kvásek. Do čtyř šálků mouky přidáme trochu oleje, sůl pepř, sušenou majoránku, bazalku a rozmícháme kvásek. Podle tuhosti těsta buď přidáme trochu vody, nebo opačně něco mouky. Nejlépe rukou prsty těsto zamícháme a ručně zpracováváme až nelepí. Nelepivé těsto vložíme na pomoučený vál, vypracujeme překládáním vždy stejným směrem dovnitř. Dobře vypracované těsto vložíme do mísy, povrch potřeme trochou oleje a přikryté utěrkou necháme v klidu vykynout na teplém místě přibližně na trojnásobný objem. Těsto pak rozdělíme na dvě části (podle velikosti plechu). Položíme na pomoučený vál, kde jej roztáhneme prsty na plát (bez děr), nebo si můžeme pomoci těsto rozválet válečkem. Přiměřeně velký plát těsta položíme na pomaštěný plech a posypaný třeba ještě krupicí, polentou, strouhankou, aby se těsto nepřipeklo na plech. Do středu koláče na plechu dáme rajský protlak a krouživým pohybem jej rozetřeme po celém povrchu. Posypeme strouhaným parmazánem, přidáme oregáno, případně žampiony nakrájené na plátky a pokryjeme větším množstvím nastrouhané mortadely, nebo jiným podobným měkkým sýrem. Troubu vyhřejeme na 250 °C a těsto v ní rychle upečeme. Po vyjmutí povrch ještě můžeme ozdobit např. strouhaným parmazánem, ančovičkami, sušenými rajčaty, bazalkou, restovaným lilkem apod.
    »"Nakopal bych je", zahrozil spiklenecky Giuseppe a roztáhl kousky úst. "Každý pajzl si vylepí italskou vlajku a tváří se jako naše ristorante". Šedesátník Giuseppe vlastní v Bruselu malou italskou vyvařovnu s cukrárnou. Giuseppe je už celé věky fanatickým ctitelem autentické národní i regionální kuchyně. Vaří úzkostlivě přesně, jak to dělaly generace Italů před desetiletími i staletími. Impulzivní Ital patří mezi přední stoupence hnutí, který má jediný cíl: sundat italské vlajky z restaurací a pizzerií, které si nezaslouží být spojovány s kulinářsskými recepturami Apeninského poloostrova. "Některá pizza je ostudou Itálie. Těstoviny se často podávají nedovařené nebo rozblácené. Na místo černých oliv cpou do receptů zelené a hlavně: restauratéři si často upravují receptury podle svého, což je urážka Itálie", rozhorluje se Guisepppe. Pamatuje si ještě totiž, jak na kuchyň dbala jeho rodina v Bari. Jak babička učila jeho matku kuchtit dokonalé pochutiny, správně přidávat koření, čerstvou zeleninu a pak servírovat na stůl. Vzpomíná na chvíle, kdy mu děda vyprávěl o rozdílech ve zpracování lilku na jihu Itálie a na Sicílii, o chuti vína Toskánska, Apulie a Lomobardie. Pamatuje si láskyplné omývání plodů moře, vaření rýže na rizoto. Naučil se, že skutečný znalec si dá parmskou šunku s čerstvými fíky a nikdy nepřidá do rajčatové omáčky protlat, když je tak snadné a lahodné rozvařit skutečná rajčata a dochutit dle původních receptů. Ví proč používat parmezán jako koření a mozzarelu naloženou v lázni po vyjmutí spotřebovat, jak nejrychleji to jen jde. Italové rádi slyší, že vařením dobyli svět, a jejich recepty jsou souhrou chutí a oslavou obžerství a něco tak banálního jako špagety se stalo symbolem země. Jídlo je totiž základem života a kdo ovládne tak významniou věc, má o sobě oprávněně vyskoké mínění. Italové moc a kulturu spatřují v dobré kávě a skvělém jídle. Giuseppe je pravým synem Itálie. Pro Italy je kuchyň národní kulturní památkou. Stejně jako chráníme hrady a zámky, Giuseppe a jemu podobní brání recepty. vědí, že kuchyně může odumřít jako dobrá pověsť. Vyhasnout.«

    (Podle fejetonu "Evropa Milana Fridricha" (zkráceno), Hospodářské noviny 7, 2000)
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]