Lotrinský koláč slaný - Quiche Lorraine
(Jaromír Trejbal":Český kuchař ve francouzské kuchyni", Lidová demokracie - příloha týdeníku Naše rodina, str. 9, Praha, 1991, francouzská kuchyně)
»"Podnik Chez Potin v Paříži byl vyhlášen nejen studenou kuchyní, ale také pečenými paštikami v těstě, které se podávaly teplé nebo spíše vlažné . . . Vzácným a častým hostem v tomto podniku byl hudební skladatel Rudolf Friml. A ten si velmi oblíbil chutný pokrm, který měl název "Quiche Lorraine". Na takto připravených lotrinských koláčích si přicházeli do podniku pochutnat i vybraní labužníci. Když Rudolf Friml pozval na svou haciendu poblíž Paříže hosty, dostali jsme od něho objednávku na dvanáct těchto lotrinských koláčů. Jindy jsme podle požadavku připravovali slané koláče s jinými naplněmi - například uzeným lososem, úhořem, s mozečkem, s langustou, s masem ze selete, se žabími stehýnky a také se šneky."«

(Jaromír Trejbal: "Český kuchař ve francouzské kuchyni", 1991)
Suroviny pro 2 koláče:
Na těsto:
  • 500 g hladké mouky
  • 150 g másla
  • trochu soli
    Na náplň:
  • 300 g šunky nebo krůtího salámu, na tenké plátky
  • 300 ml smetany na šlehání
  • 4 žloutky rozšlehané (nebo i celá vejce - DDK)
  • 2 hrsti strouhaného tvrdého sýra (ementál)
  • muškátový oříšek, nastrouhaný

    Postup přípravy:
    Do hladké mouky zapracujeme máslo, trochu soli a přidáváme tolik vlažné vody, aby vzniklo poměrně tuhé těsto. Těsto necháme vychladit asi 30 minut v chladničce. Pak z těsta vyválíme dvě placky velikosti dortu o průměru asi 22 cm. Kolem kruhových placek na plechu vytvarujeme ze zbytků těsta zvýšené okraje asi 1,5 cm vysoké (pozn. DDK - dnes s výhodou použijeme vymazanou a vysypanou formu na koláče se zvýšenými okraji, těstem ji vyložime a dno propicháme vidličkou nebo zatížíme fazolemi, aby se nevzdouvalo - DDK). Takto připravené koláče vložíme do předehřáté trouby na 190°C a zapečeme krátce (asi 20 minut) dorůžova - napolo. Pak každý koláč pokryjeme plátky šunky nebo krůtího salámu. Již předem si připravíme smetanu se zašlehanými žloutky a dvěma hrstmi strouhaného sýra, vše ochucené špetkou strouhaného muškátového oříšku. Takže můžeme rozloženou šunku na koláči hned zalít smetanovou směsí. Teplotu trouby snížíme na 160°C a koláče zapečeme během asi 30-40 minut dorůžova. Každý koláč rozkrájíme na šest dílů a podáváme vlažné nebo i studené.

    Podobné recepty:
  • Edouard de Pomian: Radio Cuisine - Quiche
  • Klasický lotrinský koláče - video

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]