Omeleta jablečná
(Lenka Kozderková: "Omelety snadno a rychle", svazek edice "Apetit", str. 32/33, Svojtka a Vašut Praha, 1991)
Suroviny pro 4 porce:
  • 130 g polohrubé mouky
  • 150 ml mléka
  • 1 vejce
  • sůl
  • 30 g tuku na smažení
  • 1 středně velké jablko, bez jádřince, oloupané, na plátky
  • 50 g tvrdého sýra (např. Eidam), jemně nastrouhaný
  • 30 g ořechových jader, nadrobno nasekaných

    Postup přípravy:
    Mouku, mléko, žloutek a sůl dáme do misky a dobře promícháme. Těsto necháme odstát. Z bílků ušleháme tuhý sníh a metlou zlehka vmícháme do odstátého těsta. Do rozpáleného tuku v pánvi položíme plátky jablka a hned zalijeme těstem. Omeletu usmažíme z jedné strany, obrátíme, posypeme nastrouhaným sýrem smíchaným s ořechy a dosmažíme. Stejným postupem připravíme další omelety.
    nahoru

    Jablečná omeleta s kysaným zelím
    (Lenka Kozderková: "Omelety snadno a rychle", svazek edice "Apetit", str. 10/11, Svojtka a Vašut Praha, 1991)
    Suroviny pro 8 porcí:
  • 250 g polohrubé mouky
  • 300 ml mléka
  • 2 vejce
  • 2 středně velká jablka
  • sůl
  • 40 g tuku na smažení
    Na zelnou náplň:
  • 50 g anglické slaniny
  • 1 cibule
  • 1středně velké jablko
  • 320 g kysaného zelí
  • sůl
  • cukr
  • majoránka

    Postup přípravy:
    Mouku, mléko, vejce a sůl zamícháme v misce. Jablka oloupeme, nastrouháme nahrubo a vmícháme do těsta, které necháme odstát. Z těsta pak na rozehřátém tuku usmažíme postupně osm omelet. Na omelety rozdělíme dušenou jablečno-zelnou náplň.
    Příprava jablečno-zelné náplně:
    Anglickou slaninu, cibuli a jablko zbavené jadřince nakrájíme na kostičky. Zelí necháme na cedníku okapat. Na pánvi osmahneme slaninu, přidáme cibuli a necháme ji zezlátnout. Přimícháme kysané zelí, na kostičky nakrájené jablko, sůl, cukr a majoránku. Podle potřeby přidáme 100 ml vody. necháme 15 minut podusit.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]