Omeleta sýrová
(Lenka Kozderková: "Omelety snadno a rychle", svazek edice "Apetit", str. 8/9, Svojtka a Vašut Praha, 1991)
Suroviny pro 4 porce:
  • 130 g polohrubé mouky
  • 100 ml mléka
  • 1 vejce
  • 50 ml bílého vína
  • 100 g sýra Eidam, na kostičky
  • sýra Niva, na tenké plátky
  • sůl
  • pažitka
  • 20 g tuku na smažení

    Postup přípravy:
    Do misky nasypeme mouku, přidáme mléko, bílé víno, žloutek, sůl a vše dobře promícháme. Těsto necháme chvíli odstát. Z bílku ušleháme tuhý sníh, který zlehka vmícháme do odstátého těsta. Na rozpálené pomaštěné pánvi usmažíme z těsta omelety z jedné strany, obrátíme a po obvodu posypeme nakrájeným eidamem. Do středu omelety položíme plátek nivy a pánev přikryjeme pokličkou, aby se sýr snadněji roztavil. Stejně připravíme další omelety. Před podávání na talíři posypeme nasekanou pažitkou.
    »"Kuchyňské hodiny tiše tikaly, na zavřené okno tlačil vítr bachraté kapky velké jako pětikoruna. Vzal jsem z ledničky krabici sádla, z dlouhé skříně teflonovou pánev a tři vejce, cibulku, pepř, a slánku a zažehl plyn. Když sádlo vytvořilo na pánvi jednolitý film, rozbil jsem nožem tři vejce, hodil na ně pokrájenou cibulku, pepř a sůl a počkal, až se bílek osmahne. Nakrájel jsem na kostky balkánský sýr a kabanos a vršek flamendrácké omelety ozdobil červenou paprikou.«"

    (Václav Dušek, 1944, český prozaik, scénarista a dramatik : "Druhý dech", Ústí nad Labem, 1977)

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]