Omeleta špenátová s křenovou náplní
(Lenka Kozderková: "Omelety snadno a rychle", svazek edice "Apetit", str. 18/19, Svojtka a Vašut Praha, 1991)
Suroviny pro 4 porce:
  • 100 g polohrubé mouky
  • 100 ml mléka
  • 1 vejce
  • sůl
  • 100 g zmrazeného špenátu
  • 1/2 středně velké cibule, nakrájená nadrobno
  • 1 stroužek česneku
  • 1 žloutek
  • 1 lžíce mléka
  • 20 g tuku na smažení
    Na křenovou náplň:
  • 2 krémové sýry (žervé)
  • 20 g strouhaného křenu

    Postup přípravy:
  • Mouku, mléko, vejce a sůl dáme do misky a dobře promícháme a těsto necháme odstát.
  • Mezitím na části tuku osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme částečně rozmrazený špenát a rozmačkaný česnek se solí.
  • Podusíme 5 minut, přidáme žloutek a lžíci mléka.
  • Dobře promícháme, aby žloutek nevytvořil hrudky a krátce prohřejeme.
  • Zchladlý špenát vmícháme do odstátého omeletového těsta.
  • Postupně na hodně rozehřáté pánvi potřené tukem usmažíme omelety.
  • Hotové omelety potřeme křenovou náplní a přeložíme napůl.
    Příprava křenové náplně:
  • Do misky vložíme krémový sýr, nastrouhaný křen a sůla vše dobře promícháme.
  • Je-li křenový krém příliš hustý, přidáme mléko.
    nahoru

    Omeleta plněná špenátem
    (Lenka Kozderková: "Omelety snadno a rychle", svazek edice "Apetit", str. 30/31, Svojtka a Vašut Praha, 1991)
    Suroviny pro 8 porcí:
  • 200 g polohrubé mouky
  • 150 ml mléka
  • 150 ml vody
  • 2 vejce
  • sůl
  • 40 g tuku na smažení
  • 100 g tvrdého sýra (Eidam), nastrouhaný najemno
    Na náplň:
    450 g zmrazeného špenátu (1 balíček)
  • 20 g anglické slaniny
  • 1 žloutek
  • 50 ml mléka
  • 5 stroužků česneku

    Postup přípravy:
  • Do misky dáme mouku, vodu, mléko, žloutky, sůl a promícháme.
  • Těsto necháme chvíli odstát.
  • Mezitím z bílků ušleháme tuhý sníh, který zlehka vmícháme do odstátého těsta.
  • Na pánvi rozehřejeme část tuku a usmažíme postupně omelety.
  • Hotové omelety naplníme dušeným špenátem, stočíme do trubičky a na talíři jejich horký povrch posypeme strouhaným sýrem.
    Příprava špenátové náplně:
  • Anglickou slaninu nakrájíme na drobné kostičky a necháme na pánvi zesklovatět.
  • Přidáme zmrazený špenát a pánev přikryjeme pokličkou.
  • Česnek rozmačkáme a se solí vmícháme k rozmrzlému špenátu.
  • Směs dusíme 2 minuty, přidáme žloutek a mléko, dobře promícháme a krátce prohřejeme. nahoru

    Omelety plněné špenátem smíchaným s tvarohem
    (Z časopisu "Svět kuchyně",Vydavatel Radian s.r. o. Havířov, 1902)
    Po špenátu nám sice svaly nenarostou, ale pochutnáme si na něm stejně jako Pepek námořník. Jídlo je díky náplni navíc zdrojem vitamín A, C a E. Omelety si můžeme také připravit do zásoby. Provedeme to tak, že po usmažení je zbavíme přebytečného tuku a uchováme v mrazničce pro pozdější použití
    Omeleta se špenátem s tvarohem-foto zdrojSuroviny:
  • 600 g mraženého špenátu
  • 3 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 150 g tvarohu
  • sůl a pepř podle chuti
  • 8 vajec
  • 1 svazek petrželové natě

    Postup přípravy:
  • Špenát rozmrazíme cibuli a česnek najemno nasekáme.
  • Na pánvi rozpálíme lžíci oleje, vsypeme cibuli a česnek a necháme je zesklovatět.
  • Vložíme špenát a dusíme na mírném ohni.
  • Potom přidáme tvaroh, osolíme, opepříme a dobře promícháme.
  • Vejce rozkvedláme s trochou mléka a špetkou soli. a důkladně promícháme.
  • Na rozpáleném tuku usmažíme čtyři omelety
  • Omelety dáme na talíře, každou potřeme do poloviny špenátovou směsí a v půli přeložíme.
  • Petrželovou naťdůkladně opláchneme, lístky otrháme a ozdobíme jimi hotové jídlo.

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]