Omeleta s uzenou makrelou nebo tuňákem
(Anonym: "Svět kuchyně", číslo 28, 2002)
Omeleta s uzenou makrelou - se hodí jako snídaně, lunch nebo rychlá večeře po návštěvě kina nebo divadla. Makrelu můžeme nahradit tuňákem z konzervy a nezapomeneme ho nechat okapat!
Omeleta s uzeným tuňákem - foto zdrojSuroviny pro 2 porce:
  • 3 lžíce mléka
  • 5 vajec
  • 100 g uzené makrely nebo konzervovaného tuňáka
  • 1 lžíce tuku na smažení
  • sůl a pepř

    Postup přípravy:
    Makrelu zbavíme kůže, vykostíme a rozkrájíme na malé kousky. Pokud použijeme tuňáka necháme ho předtím okapat na sítku. Vejce vyklepneme do misky, přidáme mléko, mouku a ochutíme solí a pepřem. Metličkou směs důkladně vyšleháme. Na pánvi pořádně rozpálíme tuk, vlijeme polovinu vaječné hmoty. Když vejce začnou tuhnout, poklademe je polovinou celkového množství ryby. Zmírníme oheň a dosmažíme, aby se omeleta nepřipálila. Stejným způsobem usmažíme druhou omeletu. Hotové přesuneme na talíře. Jako přílohu podáváme čerstvý zeleninový salát, například ředkvičkový nebo z bílé ředkve s pažitkou a zakysanou smetanou.
    nahoru

    Omeleta s uzenou rybou
    (Lenka Kozderková: "Omelety snadno a rychle", svazek edice "Apetit", Nákadatelství Svojtka a Vašut Praha, 1991)
    Suroviny pro 4 porce:
  • 100 g polohrubé mouky
  • 50 ml mléka
  • 50 ml vody
  • 1 vejce
  • 1 lžíce tuku na smažení
  • sůl a pepř
    Na náplň:
  • 150 g uzené vykostěné ryby
  • 50 g červené cibule
  • 1 lžička citrónové šťávy
  • 1/2 kelímku bilého jogurtu (není nutné)

    Postup přípravy:
    Mouku, mléko, vodu, vejce a sůl dobře promícháme v misce. Těsto necháme chvíli odstát. Cibuli oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Uzenou rybu vykostíme, vložíme do misky a vidličkou rozmačkáme na drobné kousky. K uzené rybě přidáme nakrájenou cibuli, vše pokapeme citrónem a promícháme. Případně můžeme přidat ještě bílý jogurt. Na pánvi rozpustíme část tuku a postupně usmažíme čtyři omelety. Na hotové omelety rozložíme na její jednu polovinu rybí náplň a přeložíme na čtvrtiny - do trojúhelníku. Podáváme na talíři např. s kolečkem citrónu a červené cibule.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]