Omeleta s uzenou krkovičkou, bramborami a kyselým zelím
("Prima vařečka", TV Prima, duben 2001)

Suroviny:
  • 250 g uzené krkovičky
  • 8 vajec
  • 2 lžíce sádla
  • 1 středně velkou cibuli
  • 400 g brambor
  • 200 g kysaného zelí
  • sůl
  • 2 lžíce strouhaného křenu
  • 4 středně velké sterilované okurky


  • Postup přípravy:
    Uzenou krkovičku uvaříme. Cibuli nakrájíme nadrobno, zpěníme na tuku, přidáme na plátečky nakrájenou uvařenou krkovičku a brambory. Osolíme a vše osmahneme. Pak přidáme překrájené opláchnuté zelí. Na pánvi rozehřejeme tuk, vlijeme osolená rozmíchaná vejce a usmažíme omeletu. Do středu omelety navršíme směs z masa, brambor a zelí, přehneme a krátce zapečeme v troubě. Pak překlopíme na talíř. Ozdobíme strouhaným křenem a sterilovanou okurkou.
    »"Z omelet měl majorátní pán rád ty velmi prosté, vzpomínám si, jak mi paní Fanny diktovala recept, o němž tehdy řekla, že je známý. Do půlitru mléka dala čtyři žloutky, 17 deka mouky, sůl, vše dobře promíchala, nakonec vmíchla ze 4 bílků sníh a dala na pánev na plotnu. Když omeletu upekla, posypala ji sekaným uzeným masem, svinula, obalila v rozšlehaném vejci a ve strouhané žemli a dala smažit do sádla"«

    (Ladislav Fuks, 1923: "Vévodkyně a kuchařka", Praha 1983)
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]