Ainsleyho křupavá chicagská pizza pečená na grilu
(Ainsley Hariott:"Ainsley´s Big Cook Out", pro DDK upraveno podle televizního seriál BBC Birmigham, 1999)

Suroviny:
Na těsto:
  • 450 g hladké mouky
  • 1 lžička sušeného droždí
  • 1 hrstka nasekané zelené petrželky
  • sůl
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 250 ml vlažné vody
    Na omáčku:
  • rajčata
  • česnek
  • 1 lžička sušeného oregána
  • olivový olej
  • kečup
  • sůl a pepř
    Na náplň:
  • podušené houby (žampióny) na kmíně s česnekem
  • tvrdý sýr, nastrouhaný
  • čerstvá bazalka
  • ančovičky nebo sardinky
  • černé olivy
  • plátky mozzarely
  • oloupané mandle aj. oříšky
  • nakrájená šunka nebo salám

  • Postup přípravy:
    Do prosáté hladké mouky přidáme zarovnanou lžičku sušeného droždí a pořádně osolíme. Do mouky nasypeme hrstku drobně nakrájených petrželových lístků, přidáme olivový olej a dobře promícháme rukou. Pak přidáváme vlažnou vodu. Když vodu přiléváme nedáme ji tam úplně všechnu najednou, ale dáváme ji po troškách,. . . až má těsto správnou hustotu. Směs důkladně promícháme - trvá to asi 2 minuty, než se voda vsákne do přísad. Potom těsto přemístíme na prkénko a znovu ho důkladně rukama hněteme minimálně 5 minut. Elastické hladké těsto vrátíme zpět do mísy, potřeme povrch trochou olivového oleje, zakryjeme utěrkou. Postavíme mísu na teplé místo, kde těsto necháme kynout, až se objem téměř zdvojnásobí. Mezitím připravíme lahodnou rajčatovou omáčku, kterou rozetřeme nahoru na placku z těsta a bude tvořit základ pro další top-náplně.
    Příprava rajčatové omáčky:
    Do kastrolku nalijeme trochu olivového oleje, přidáme česnek, nahrubo nakrájená čerstvá rajčata, suché oregáno a pořádnou dávku rajčatového kečupu. Mírně vše povaříme 10-15 minut dokud omáčka nezhoustne. Podle chuti osolíme a opepříme. Těsto z mísy přemístíme na pomoučenou desku, povrch posypeme trochou mouky a stejně i váleček. Těsto vyválíme na velikost grilovacího plátu nebo plechu, který máme k dispozici a na kterém budeme pizzu pokládat. Kamenný plát je přímo ideální pro pečení pizzy na grilu, ale můžeme použít i masivnější plech, položený nad doutnající dřevěné uhlí venkovního grilu. Vyválenou tenkou placku položíme na kamenný plát/plech a na těsto rozetřeme omáčku jako základ. Potřeme povrch těsta rovnoměrně, pěkně až do kraje omáčkou, vypadá to pěkně, neošizeně. Do rajčatové vrstvy poházíme další součástí top-náplně jako je např: nakrájená šunka, ančovičky nebo sardinky, černé olivy, na plátky nakrájená mozzarela, tvrdý nastrouhaný sýr aj. Pizzu na kameném plátu (plechu) nad rozpáleným uhlím grilu upečeme, rozkrájíme na čtyři díly a podáváme.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]