Lotyšské masové pirohy - Pîrâgi
(Lotyšská kuchyně, zařazeno do DDK v květnu 2004 při příležitosti vstupu země do EU)

Lotyšsko (a. Latvia) - získala nezávislost v roce 1991. V současnosti je pluralitní republikou s jednokomorovým parlamentem, úředním jazykem lotyšským, ale lze se domluvit rusky (žije zde 32% Rusů). Republiku s rozlohou 64,5 tis. km2 obývá cca 2,6 milionů obyvatel a hlavní město je Riga (0,86 mil. obyvatel). Republika byla přijata do EU dne 1. května 2004. V Evropském parlamentu je zastoupena 9 poslanci a v Evropské radě má 4 hlasy. Typickým, opravdu lotyšským pokrmem může být něco jako jsou uvařené černé fazole s kousky dozlatova opečené slaniny. Lotyšská kuchyně byla silně ovlivněna kuchyní německou, švédskou a ruskou. Při příležitosti vstupu země do EU uvádím v DDK recept na výtečnou litevskou verzi pirohů. Jsou podávány jako předkrm nebo jako součást lehkého oběda se šálkem dobrého bujónu. Bývají také častou součástí tzv. smorgasbordu tj. švédského stolu. Mohou být konzumovány horké přímo z trouby, nebo je můžeme udržovat v lednici a před podávání rozpéci. Jsou absolutně delikatesní!
Suroviny:
Na těsto:
  • 3/4 šálku mléka
  • 1/4 šálku rozpuštěného másla
  • 2 lžičky soli
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžíce sušených kvasnic
  • 1/4 šálku teplé vody
  • 1 rozšlehané vejce
  • 3 1/2 šálku hladké mouky
  • 1-2 lžíce kyselé smetany (není nutné)
  • Na masovou náplň:
  • 1 cibule, jemně nasekaná
  • 230-340 g prorostlé slaniny, jemně nakrájená (nebo 230 g slaniny a 110 g šunky nebo bůčku)
  • sůl a pepř podle chuti
    (Pozn.: Nádivku můžeme připravit dopředu a uložit ji do lednice)
    Na potření povrchu - glazůru:
  • 1 vejce, rozšlehané
  • 1-2 lžičky mléka nebo vody
  • 1/4 lžičky cukru (není nutné)

  • Postup přípravy:
    Příprava masové náplně:
    Směs nasekaných surovin pro masovou náplň podusíme na pánvi, jen na velmi mírném ohni, až se asi polovina tuku rozpustí (asi za 15-30 minut). V pánvi ponecháme jen asi jednu lžíci tuku, zbytek odstraníme. Směs okořeníme pepřem a solí a ponecháme stranou.
    Příprava těsta:
    Ohřejeme mléko a když se začne tvořit na povrchu tenký škraloup, odstraníme z ohně, přidáme máslo, sůl, cukr a počkáme až bude směs vlažná. Do šálku s teplou vodou rozdrobíme kvasnice, počkáme až vzejdou (začnou se tvořit bublinky). Kvasnice vlijeme do již vlažného mléka a přidáme ještě rozšlehané vejce. Přidáme asi 1 1/2 šálku mouky a zamícháme těsto dohladka. Postupně přidáváme zbytek mouky po 1/2 šálcích a každý přídavek důkladně zamícháme. Jestliže chceme, přidáme smetanu k odlehčení těsta. Mísu s těstem zakryjeme utěrkou nebo ubrouskem a ponecháme 10 minut kynout. Mezitím připravíme pomoučený vál na zpracování hnětením. Po 10 minutách přemístíme těsto na pomoučený a pořádně hněteme po dobu 5-6 minut, až je hladké a vláčné. Namažeme tukem vnitřek velké mísy a těsto tam vložíme, zakryjeme šátkem a necháme je kynout na teplém místě, až zvětší svůj objem dvakrát (trvá to asi 30-90 minut, dle teploty okolí).
    Tvoření pirohů:
    Když těsto vykynulo, jednou je srazíme. Předehřejeme troubu na 200°C. Nachystáme si opět pomoučenou plochu, vyjmeme masovou náplň z lednice a připravíme glazurovací vaječnou směs na potření povrchu. Z těsta ukrojíme velký kus a vyválíme na váleček o průměru 3-5 cm. Váleček nakrájíme na stejné díly po asi 3 cm. Z každého dílku vyválíme placku, ovál, nebo vykrojíme čtvereček. Do jedné poloviny těsta lžící vložíme náplň, těsto kolem náplně dobře uzavřeme. Zkontroluje zda je spoj těsný a hotový pirožek položíme na vymazaný plech švem dolů.
    Kynutí a pečení pirohů:
    Pirožky naskládané na namaštěný plech necháme ještě na teplém místě vykynout na dvojnásobný objem. Pak každý potřeme vaječnou glazůrovací směsí a upečeme při 200°C asi za 13-18 minut (v závislosti na velikosti) do zlatohněda. Pirožky necháme ochladit a s potěšením je všechny na posezení sníme.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]