Slané palačinky s lososem
(Dale Sniffer: "Let's eat", seriál na kabelové televizi TV MAX 1, 1999)
Suroviny:
Na těsto:
  • 200 g mouky
  • 500 ml mléka
  • sůl
  • pepř
  • 2 vejce
  • 1 lžíce oleje
  • plátky z lososa
  • bylinky: čerstvý kopr, majoránka, tymián
  • Na náplň:
  • plátky z lososa
  • avokádo
  • papriky
  • kyselá smetana
  • bazalka
  • čerstvý kopr



  • Postup přípravy:
    Připravíme těsto jako na palačinky z mouky a mléka a předem rozmíchaných vajec; přidáme olej a bylinky. Správnou viskozitu směsi zkusíme na vidličce - tj. po jejím ponoření a vyjmutí se na jejím hřbetě těsto po setření již nespojí. Těsto nesmí být ani moc řídké, ani moc husté. Necháme je 30 minut odpočinout a pak usmažíme na pánvi s olejem palačinky. Palačinky smažíme při střední teplotě asi 3/4 celkového času na jedné straně. Na druhé straně tedy pečeme jen krátce tj. 1/4 celkové doby pečení. Připravíme talíř, na který nakapeme vinný ocet, panenský olivový olej a kapky roztřepeme po povrchu talíře. Posypeme nasekaným čerstvým tymiánem a červeným pepřem. Avokádo rozkrojíme podélně kolem pecky, pecku vyloupneme nejlépe zaseknutím nože a potočením; pak vyjmeme lžící dužinu, kterou pokapeme citrónovou šťávu, aby nezhnědla. Na pásky nakrájíme opečené a oloupané papriky.
    Hotovou palačinku pomažeme kyselou smetanou, přiložíme plátky lososa (také to může být kreveta a pod.), plátky avokáda, proužky papriky. Povrch posypeme čerstvou bazalkou a čerstvým koprem. Naplněnou palačinku srolujeme, zařízneme rovně na okrajích a rozřízneme šikmo v polovině. Jednu polovinu položíme na talíř pokapaný marinádou a druhou polovinu postavíme těsně vedle vertikálně jako komín. Ještě obložíme talíř zeleninou např. zeleným salátem.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]