Salát s pomeranči a červenou řepou na rýži
(Jo-Anne Cox a Elizabeth Towers: "1000 klasických receptů z celého světa", str. 740, Columbus Praha 2000, vegetariánská kuchyně)
Salát s pomeranči a červenou řepou - na rýži je nezvyklou barevnou kombince žluté červené, bílé a zelené barvy. K přípravě salátu použijeme čerstvě uvařenou červenou řepu, neboť řepa z octového nálevu by křehkou rovnováhu chutí tohoto salátu porušila. Červená řepa salátová patři téměř mezi nejúčinější přírodní zdroje křemíku (tzv. "minerálu krásy"). Křemík je důležitý pro tvorbu a pevnost vazivových tkání a kostí, elasticitu a zdraví cévních stěn a v neposlední řadě pružnost a mladý vzhled pokožky, pevné vlasy a nehty. Křemík celkově podporuje regeneraci celého organismu, je proto také považován za "zpomalovače stárnutí". Mimo jmenovaného křemíku obsahuje důležitou kyselinu listovou dále např. z minerálů velmi hodně draslíku a železa, pak hořčík, vápník, zinek, jód a měď. Z vitaminů je zastoupen vitamin C, E a betakaroten. Obsahuje také organické kyseliny (jablečnou, vinnou, šťavelovou a citrónovou) a barviva (typické krvavě červené zbarvení jí dodává betanin). Je též bohatá na vlákninu, čímž stimuluje peristaltiku střev. Červená řepa prospívá cévám, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, odstraňuje zácpu, a zvyšuje tvorbu červených krvinek. Byl prokázán i její regenerační vliv na játra. Z výživového hlediska je vařená řepa cennější než syrová, ale připravit se může i syrová nebo jen jako šťáva. V kombinaci červené řepy s pomeranči a listy čekanky, jak je uvedeno v receptu, se stane salát jarním vitamínovou bombou velmi napomáhající našemu ozdravění. Pokud nebudeme mit přístup ke kvalitní čekance (ne příliš hořké), je možno použít jiný zelený podklad např. listy hlávkového salátu či čínského zelí a pod.
Salát s pomerančů a červené řepySuroviny
  • 225 g dlouhozrnné a divoké rýže
  • 450 g vařené červené řepy, oloupané, na kostičky
  • 2 hlávky čekanky nebo 1 malá hlávka salátu (lociky) nebo čínského zelí, na jednotlivé listy
  • 4 pomeranče, oloupané z kůry, jednotlivé dílky
  • sůl a pepř
  • nastřihaná čerstvá pažitka na ozdobení
    Na zálivku:
  • 4 lžíce nízkotučného neslazeného jogurtu nebo žervé
  • 1 rozetřený stroužek česneku
  • 1 lžíce hořčice se semínky
  • 1/2 lžičky jemně nastrouhané pomerančové kůry
  • 2 lžičky medu

    Postup přípravy:
  • Rýži uvaříme podle návodu na sáčku tak, aby zrníčka byla sice měkká, ale nebyla rozvařená a dělila se.
  • Uvařenou rýži, necháme okapat a dáme stranou vychladnout.
  • Zatím oloupeme pomeranče, oddělíme na dílky a vytékající šťavu zachytíme do misky, kterou přikryjeme a dáme vychladit do chladničky
  • Červenou řepu nakrájenou na malé kostičky smícháme s pomerančovými dílky, vše přikryjeme a dáme také vychladit.
  • Do vlažné rýže vmícháme uchovanou pomerančovou šťávu, důkladně je navzájem propojíme, podle chuti osolíme a opepříme.
  • Čtyři misky nebo větší talíře obložíme čekankovými (nebo jinými salátovými) listy.
  • Lžíci rozložíme na listy porci rýže a na ni upravíme pomerančové dílky a kostečky červené řepy.
  • Všechny přísady na zálivku smícháme a salát na talíři přelijeme.
  • Můžeme ji také podávat zvlášť v misce na stole.
  • Nakonec povrch připraveného salátu ozdobíme nastříhanou pažitkou a podáváme.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]