Insalata Caprese - italský salát z rajčat a mozzarely s bazalkou
(Z časopisu "Gurmán speciál" a jiné zdroje, str. 67, červenec 2006, italská kuchyně)

Insalato CapreseInsalata Caprese - neboli "salát ve stylu Capri", je tradiční letní jídlo, gurmetská perla z italského ostrova Capri, který patří do regionu Campania. Barvy použitých základních surovin pak po rozprostření na talíř vnucují souvislost s barvami italské národní vlajky - zelené, bílé a červené. Insalata Caprese je velmi jednoduché a neskutečně delikátní jídlo jen za předpokladu, že je správně připraveno z patřičných surovin a ve správném ročním období. Potřebujeme k tomu čerstvá, voňavá, vyzrálá rajčata, pravý neapolský sýr mozzarella z buvolího ("mozzarella di bufala") nebo i kravského ("Fior di latte") mléka, kvalitní panenský olivový olej ("extra-virgin") a voňavou právě utrženou bazalku ze sluncem zalité zahrádky. Na ostrově Capri je v oblibě i varianta s čerstvou mladou rukolou (arugula, rughetta) místo bazalky a nebo kombinace čerstvé bazalky a čerstvého oregana. V další variantě může být mezi plátky rajčat a mozzarelly přidána i hořčice. Jamie Oliver do salátu mozzarellu ručně natrhá a k zalití připravuje zvlášť dresink. Z bazalky oddělí pár lístků na konečné ozdobení a zbytek vhodí do hmoždíře se špetkou soli, vše pořádně rozetře, zastřikne olejem a promíchá - připraví voňavý "bazalkový dresink". Salát potom podává na velkém podnosu. Jestliže ke Caprese přikusujeme křupavé celozrnné pečivo a máme po ruce sklenicí mírně vychlazeného jiskřivého vína, jako je např. "Lacryma Christi Bianco" nebo "Capri Bianco", tak si připravíme i doma téměř "italské" chvilky při konzumaci lehkého letního jídla.

Suroviny pro 2 osoby:
  • 1 bochánek (cca 125 g) mozzarelly ve slaném nálevu
  • 5 čerstvých rajčat
  • 1 lžíce panenského olivového oleje
  • 2-3 snítky čerstvé bazalky
  • několik kapek balsamikového octa (nejsou nutné)
  • celozrnná bageta, na plátky
  • sůl a čerstvě mletý pepř


  • Postup přípravy:
    Mozzarellu vyjmeme ze solného roztoku, necháme okapat a nakrájíme na plátky. Rajčata omyjeme, osušíme a nakrájíme na kolečka. Plátky sýra i rajčata klademe střídavě na talíře. Lehce je posypeme hrubozrnou solí, opepříme čerstvě mletým pepřem z mlýnku na koření, pokapeme panenským olivovým olejem a ozdobíme lístky bazalky. Podáváme s celozrnnou bagetou nakrájenou na plátky. Salát můžeme lehce pokapat balsamikovým octem.

    Poznámka DDK:
    Brynza
    - v salátu Caprése může být chutnou a pikatnější náhradou za italskou mozzarellu, která u nás není v běžných obchodech k dostání. Naopak výtečnou brynzu v Kralupech prodávají v malé prodejně "Pekárna Cvrčovice" (výrobek Agrofarma s.r.o Červený kámen) a mám to za rohem. Tak jsem to zkusil, neprohloupil a tak teď doporučuji. Bazalku si vypěstuji na balkóně.


    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]